Snoecks 2019

by Klaas Chielens

Daar ligt hij weer; zoals elk jaar trouw op post; één van de cultuurtempels van Vlaanderen. Is het een fotoboek? Ja. Is het een literair boek? Ook. Een boek over kunst? Ja, zeker; Maatschappelijke thema’s? Dat ook. Het is een beetje van alles tegelijk en dat maakt het zo uniek. De nieuwe SNOECKS 2019 is hier.

Geschiedenis

Snoecks is intussen 95 jaren jong. Het is een cliché natuurlijk om achter een dergelijk jaartal ‘jong’ te kleven maar Snoecks slaagt er wonderwel in zijn elan aan te passen en mee te evolueren. De almanak werd een eerder literaire uitgave en later kwamen daar ook beeldende kunsten en fotografie en film bij.

Snoecks slaagt er keer op keer in om meesters in hun vakgebied aan te spreken om bijdrages te leveren. Niet het zoveelste reisverslag van een tv-reporter maar eigenzinnige en typische reportages die je nergens anders zal terugvinden.

2019

Ook dit jaar neemt Snoecks je mee naar alle kanten van de planeet. Carnaval in Rio heb je al honderden malen gezien maar hoe vaak zag u beelden van een al even treffend gebeuren (zei het met iets minder vederdracht) in Jacmel – Haïti. En enkele pagina’s verder prijken de magistrale landschappen van IJsland zoals in beeld gebracht door Ulrike Crespo. Van stoere bonken op hun motorfietsen tijdens een treffen in Duitsland tot haast gesculpteerde houten fietsen. Ongerepte natuur en uitgestorven vogels en de eigenzinnige architectuur van Eric Owen Moss, je vindt het allemaal terug.

De fotografie is (allow me the pun) beeldschoon. Snoecks biedt niet enkel een esthetische meerwaarde maar gaat ook maatschappelijke thema’s niet uit de weg. Armoede wordt niet onder de mat geveegd, vluchtelingen worden scherp in beeld gebracht, zonder franjes. Maar het moet niet altijd droefenis zijn, of wat dacht u van mensen die zich graag in knuffelbeesten verkleden, de zogenaamde ‘furries‘? Ook deze komen aan bod jawel.

Traditionals

Daarnaast vinden we uiteraard de traditionele boekbesprekingen. Snoecks verloochent zijn afkomst allerminst en biedt ook nu weer een inkijk in de literaire productie van afgelopen jaar binnen verschillende genres en biedt een blik op literaire genootschappen, literaire prijzen en zij die ons naar de eeuwige typmachinevelden vooraf gingen in de rubriek “dode letter”.

Tulpenvieringen in Ohio,  de intrigerende maquettes van Frank Kunert en de wonderlijk geconstrueerde wereld van Dustin Yellin, Reine Paradis en haar minimalistische zoektocht naar een vakantieparadijs in haar Jungle reeks. Dat alles en zoveel meer nog, in Snoecks 2019. Aan u de keuze of u uw boekenschap aanvult met, net zoals vorig jaar overigens, een knappe roodharige deerne uit de lens van Maja Topčagič dan wel met een foto van Reine Paradis.

Snoecks is te koop in de betere boekhandel of online bij bol.com.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord