Sweethearts: de tommy’s zijn terug!

by Knopskaya

Stel je voor. Je bent ergens vooraan in de twintig. Je hebt je geboortestreek nog nooit verlaten. Het leven verwacht niet echt veel anders van je dan met een lokale jongen van goede afkomst te huwen. En net op dat moment, na jaren van angst en oorlog, komen er tientallen jongens aan van overzee. Helden…

Heel wat meisjes van bij ons verloren hun hart aan zo’n tommy en verlieten Vlaanderen om een nieuw leven op te bouwen. Journalist en Schrijver Dirk Musschoot ging na inspiratie door een toevallige ontmoeting bij ze op bezoek. Hij sprak met hen en/of hun kinderen. De meeste tommy’s zelf waren enkele jaren ouder dan hun bruiden en grotendeels overleden. Hij bezocht vrouwen die nog vlot Vlaams spraken. Anderen hadden het verleerd. Hij bracht hen Vlaamse peperkoek om hun hart te openen voor zijn pen, en dat deden ze vaak met evenveel liefde als op het moment van hun vertrek destijds.

Het resultaat is een echt feelgood boek, met echte verhalen van echte mensen, doorspekt met historische feiten, briefdocumenten, liedteksten en andere faits-niet-zo-divers. Daarnaast ook enkele verhalen die op het eerste zicht slecht afgelopen zijn, maar die een prachtig staartje kregen.

Lees het boek: begin vooraan en blader al eens door naar het midden of naar het einde, waar zich de huwelijksfoto’s van toen bevinden – huwelijksjurken in eenvoud, luxe of van parachutestof. Lees het bij de thee and have a biscuit. Enjoy!

Sweethearts, Ontroerende liefdesverhalen van Vlaamse Sweethearts en hun Britse bevrijder werd uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo – Hardcover 299 blz, ISBN 9789401455114 – http://www.dirkmusschoot.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord