Ta-Boe! Stoute liedjes voor lieve kinderen: De waarheid in liedjes, plaatjes en vertelseltjes

by Knopskaya

We kennen het als ouder allemaal; dat moment waarop je kind voor je staat en een moeilijke vraag stelt, je diep na moet denken om een antwoord te geven waardoor het kind “grote mensentaal” begrijpt. Onze wereld blijft veranderen, wat 20 jaar geleden nog een taboe was, is intussen perfect normaal. Ook kinderen hebben recht op de waarheid, anders dan het vertellen van een goedkope smoes. Ze zijn vaak slimmer en denken logischer dan wij, volwassenen. Waarheid schept vertrouwen, en muziek maakt blij. Daarom is het bij Clavis uitgegeven boek met CD van schrijver Stijn Moekaars  en componist-contrabassist Ruben Appermont een must voor iedere bewuste ouder voor kinderen vanaf 7 jaar.

Leuke verhalen, afgewisseld met liedjesteksten en grappige illustraties van Hiky Helmantel spreken evenzeer tot de verbeelding van de ouder die stiekem graag een stukje van het boek meepikt. Het heeft iets nostalgisch, dat kinderkoor. Het brengt ouders terug naar de tijd van Kinderen voor Kinderen, waar het kinderen net een heel nieuw en swingend geluid leert kennen – geen voorgekauwde happen, maar plezante spiksplinternieuwe meezingers waar af en toe een leuke grap in zit verwerkt. De taal is Algemeen Nederlands met een knipoogje spreek-Vlaams. Dit zorgt voor een vertrouwd effect bij jong en oud.

De thema’s zijn zowel alledaags als complexer. Ook woordspelletjes zijn een leuk extraatje. Er is een moeke die de salsa zwiert wanneer ze poetst of de schlager-zingende slager. Maar er is ook het gezin met de twee mama’s en het verhaal van de walvis die toch wel in een heel vieze zee moet zwemmen. Het liedje “later” op het einde van het boek doet ons daar toch eens extra over nadenken.

De muzikale arrangementen bestaan uit een mooie mix van klassieke en moderne instrumenten, alsook oude rotten en gerespecteerde waarden uit het vak zoals gitarist Eric Melaerts, altviolist Marc Tooten en zanger Peter Van Laet samen met jong maar beloftevol geweld. Kinderkoor Waelrant is alomtegenwoordig. Het boek past zelf toe waar het voor pleit: alle krachten samen!

TA-BOE! – ISBN978 90 448 2412 4 – 24,95 euro

http://www.clavisbooks.com – http://www.stijnmoekaars.com

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord