Zomerreeks: schatten uit het antiquariaat – deel 1 – L’ Éducation d’un Prince

by Knopskaya

Zonovergoten terrasjes, het mag weer! We zoeken ontspanning en contact. Behalve met mensen die we allang niet meer zagen, kan dit ook perfect met een goed boek dat inmiddels allang uit de rekken van de moderne boekhandel is verdwenen. Wat is er leuker dan op vakantie rondhangen in antiquariaten en mogelijk die ene schat ontdekken die u nog niet kende, maar o zo boeit.

Ondergetekende kreeg een berichtje van Gustave, haar vaste “boekencontact”, die weer wat liggen had. “Het koningshuis is niet zo erg mijn ding”, opperde ik. Maar toch, iets zei me dat ik het moest kopen, een goede antiquarische boekenverkoper kent namelijk tenslotte smaak van zijn klanten. Het betrof een boek over de -vroege- jeugd en herinneringen van koning Leopold III, geregistreerd in 1976  door Gilbert Kirschen en uitgegeven in 1884 bij Éditions Didier Hatier.

Wat onmiddellijk opviel aan het werk, was de hartelijkheid waarmee het haast op vertellende toon werd neergepend. Of men nu fan is of niet, geboeid wordt door het koningshuis of niet, het leest als het verhaal van een jongeman die u of ik zou kunnen zijn en eerlijk vertelt hoe hij de wereld rondom zich ervoer. Zo portretteert hij zijn voorvaderen, niet zozeer als vorsten, maar als persoon. Leopold I als kunstminnende romanticus die de liefde van zijn leven verloor, Leopold II als norse man die hij slechts 2 maal ontmoette en waarvan Leopold I duidelijk heel de tijd moet geweten hebben dat er niet veel goeds van zou terechtkomen. De familiemens achter Albert I, het trauma van de overgroot tante die keizerin van Mexico werd en nooit meer zou spreken na de tragische dood van haar echtgenoot. Over de voor- en nadelen van het studeren als prins, de gevolgen van de oorlog. Over hoe hij als klein ventje de eerste Wereldoorlog meemaakte en het allemaal nog niet kon vatten, om het later te begrijpen. Oprecht, ook over wat er mis mocht gaan. Ergens schuilt in onze derde vorst de romanticus die Leopold I ook was, hij was trouwens de man die tegen het protocol in zijn hart volgde.

Het boek is geschreven in een aangenaam Frans, waarvoor men geen academicus hoeft te zijn, ondanks het feit dat het een mooi en vooral degelijk naslagwerk betreft, voorzien van eerder onuitgegeven brieven en fotomateriaal. Een vertaling waard indien u het ons vraagt.

U weet waarheen te googlen, of waarop jacht te maken bij uw vakantie-antiquariaat en vooral wat te lezen terwijl u naar de krekeltjes luistert.

L’Éducation d’un Prince – Entretiens avec le Roi Léopold III – ISBN 2-287088-531-8

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord