Zout van Marc Reugebrink – over levens van toen en nu

by Knopskaya

Marc  Reugebrink (Goor, NL, 1960) is schrijver, essayist  en columnist. Deze drie eigenschappen wist  hij fijnzinnig en mysterieus te  verpakken in zijn roman Zout, uitgegeven door Querido. Hij ontving voor dit boek een werkbeurs  van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Het verhaal neemt  de lezer mee  naar  een tijd die niet wordt prijsgegeven. Toch doet het ergens allemaal wat negentiende-eeuws aan. Baron van Rüdersdorf Helmstadt neemt het geluk van de lokale  gemeenschap ter  harte na een reeks van ziekte, sterfte en misgeboorten. Er wordt  aangenomen dat het water  van de lokale beek  sterk  vervuild is, dus wordt er geboord naar  zuiver water. In de plaats van water, komt  er  enkel  maar zout naar  boven. De miserie blijft aanslepen, bovendien zoeken velen hun heil  in alcohol bij gebrek aan zuiver water. Het loopt  dus  allemaal  fout af en dat weet de lezer reeds van bij het begin.

Niet enkel de tijd  is onbestemd, ook de plaats. Aangenomen wordt  door  de lezer – deze lezer toch althans – dat het landelijke Lende ergens een polderdorp zou kunnen zijn. De figuren in het  boek  zijn stereotypen die  uitgebreid worden besproken, bijna op  het  karikaturale af. En toch zit er een grote  waarheid in het boek, een waarheid van alle  plaatsen en alle tijden. Het is  een verhaal over verarming en vervuiling en de dreiging om terug in de tijd gekatapulteerd  te  worden. Misschien wil Reugebrink de  lezer  gewoon wakker schudden, misschien ook niet. Het blijft allemaal  één grote  vraag.

Zout is een vlotlezend boek dat meerdere sociale thema’s aankaart  zonder ze onnodig uit te  melken.

Te koop in de betere boekhandel en bij bol.com

149 pagina’s paperback, ISBN 9789021415345/NUR 301 http://www.querido.nl ,
omslag door Ilona Snijders, Foto  auteur Michiel Hendryckx

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord