Maria Moctezuma kleurt Mechico aan de Dijle

by Knopskaya

Maria Moctezuma bewijst dat het nog kan. Hip en groovy zijn en toch de muziek en tradities eren van generaties terug. Het is wie de Mexicanen zijn, het geluid van de roots, de Sonido Raizoso zoals zij het noemt.  Geluid waar een hele geschiedenis mee gepaard gaat, geluid vol identiteit. Of je nu Spaans kent of niet, haar warme stem vol intonatie geeft je net dat gevoel dat bij haar songs van toepassing is. Inmiddels toert ze opnieuw door Europa en was nu al voor de vierde keer te zien in de Floeren Aap te Mechelen,  waar ze intussen een trouwe schare fans heeft opgebouwd.

Klein en tenger zou je denken, maar een stem die uit het diepste van haar ziel weergalmt en die je meesleurt in de verhalen die ze wil vertellen en die ze koppelt aan traditionele ritmes uit Zuid-Amerika, die ze graag tussen de muziek door toelicht. Ze benadrukt daarbij dat de onafhankelijk artiest is. Vrijheid blijheid die in haar muziek te horen is.  Een rauwe latino-touch, iets fijnzinnig brutaals dat met opzwepende ritmes die aan kracht worden bijgezet. Alles op smaak gebracht door het gebruik van traditionele instrumenten zoals hoorns, schelpen en aardewerken fluitjes. Alsof de natuur af en toe mag binnensluipen in een nummer waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar en accordeon. Al deze ingrediënten winnen nog aan kracht door het gebruik van haar loopstation waardoor ze het geheel opbouwt naar een orkestervaring. Traditie wordt tijdloos en van alle tijden tegelijk. Het verhaal van haar wereld laat zich moeiteloos onze leefwereld overnemen voor een avond. Haar outfit verandert bij bepaalde nummers naar een traditionele hoofdtooi met pluimen. Maar zelfs zonder dat, was de sfeer van haar typische kleurrijke geluid gezet. Wereldmuziek die verenigt.

Gastmuzikanten uit Mexico,  Bolivië en Honduras waren ook van de partij en sloten zich aan met trompetgeschal, percussie en tweede stem. Alsof men ergens in een volkse buurt rondhangt in een Zuid-Amerikaanse grootstad. Het bruisende leven achter muzikale street-art. Daar waar zelfs verdriet een feest kan zijn.  Mechelen werd voor een avond Mechico.

Inmiddels heeft ze vier albums op de markt gebracht, maar toch raden wij ook de concertervaring aan. Maria Moctezuma is te volgen op Facebook en Instagram waar ze haar tourdatums publiceert. Volgen, dat unieke geluid!

Gezien op 27 februari

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord