Pim van Praagh maakt furore met zijn vlotte lijn van gilets. Stijlvol, kleurrijk, smooth, luxueus, uniek. Hij gaat uit van de filosofie dat eenieder zijn eigen kunstwerk kan zijn en absoluut gezien mag worden. Zijn samenwerking met Bjornoart – eerder reeds op Cultuurpakt – kan dit enkel letterlijk nog sterker in de verf zetten. Het dynamische duo heeft u vanaf 3 maart 2021 welkom in hun pop-up-store in het hartje van Antwerpen.
Van Praagh: Kunstenaars en kleermakers willen beiden iets unieks, origineels ontwerpen. Dat hebben ze met mekaar gemeen. Perfectie in vakmanschap streven beiden na. Die match, en het zich afzetten tegen massaproductie zorgen ervoor dat er leuke samenwerking kan voortvloeien uit eigenlijk twee verschillende branches.
Goed gekleed gaan – met een persoonlijke touch – maakt een mens mooier.
Indrukwekkende kunst wordt ook meer bekeken!
Durf
In kleding, waar ik al een jaartje of 30(!) in thuis ben, merk je toch een uniformiteit hier in België, bij de heren althans. Gebruik van kleuren en gedurfde patronen ligt moeilijk, al dient gezegd dat er verbetering in zicht is. Met originaliteit in kledingstijl spring je natuurlijk wel uit de grijze massa. Duur hoeft dat niet te zijn zolang je de touch maar hebt om te combineren. Vintage tweedehands met maatwerk bijvoorbeeld. En met minstens 3 kleuren in je combinatie!
Bjornoart meets ESCbyPim
Ik ben fan van Björns werk. Zijn cartoon art vind ik supercool, de rest van zijn werk is gewoonweg origineel. De kruisbestuiving van zijn kunst met mijn maatwerk is een megamatch. Een oase van passie & kleur. Het wordt megaleuk in Antwerpen. Je job graag doen, die energie, is terug te vinden in onze aanpak.
De harmonie tussen Björns werk en ESCbyPim bestaat voornamelijk door het gebruik van veel kleur. We doen twee totaal verschillende dingen, en toch matcht het. Als je Bjornoarts fruitcollectie bekijkt, er mijn waistcoats onder hangt, lijkt het alsof we ze gelijktijdig gemaakt hebben, alsof het een set betreft. Ook Björns cartoon art is waanzinnig gaaf. Hij heeft een etalagepop en een bike zo geweldig ‘bewerkt’, dat het plaatje past.
Jeanspak
Het is begonnen in november 1965. Enkele weken later kwam Turn Turn Turn van The Byrds uit. Mijn moeder vertelde me achteraf dat ik niet enkel geïntrigeerd was door het nummer, maar dat het hoesje twee jaar nooit ver uit mijn buurt lag. Mooie kleur, Paisley logo. Heel vreemd achteraf gezien, maar ook weer niet. Vanaf 1969 was het niet meer nodig voor mama om ’s morgens kleding klaar te leggen voor me. Kleine Pim combineerde liever zelf. Dat resulteerde al snel tot een patchwork jeanspak op de allereerste dag lagere school.
Vakmanschap
Maken we even een sprongetje? Anders zijn we volgende week nog bezig! Enfin, in 1990 heb ik het geluk om met enkele old-school kleermakers te mogen werken. Ik was afdelingsverantwoordelijke voor Van Gils bij SKM. Op de kostuumafdeling had je Marcel en Mijnheer Arts – oudere vakmensen met een bagage om U tegen te zeggen. Ik was 3 jaar niet bij ze uit de buurt te slaan, stielkennis absorberend als een spons. Daarna vond ik de tijd rijp om carrière-sprongen te maken, met het runnen van enkele goede herenzaken. Tot ik in 2007 de kans kreeg om het team van Paul Dierckx te vervolledigen. Daar moest ik in het begin enorm – een understatement – op mijn tenen lopen. Negentig procent van het clientèle was Franstalig, het niveau van de producten lag heel hoog en er was een Are you being served-hiërarchie. Stoffig maar leuk en enorm leerrijk. Brioni-maatwerk, Borrelli, Turnball&Asser de crème de la crème.
Microbe op maat
De bacterie was terug, om daarna nooit meer weg te gaan. Uiteindelijk kwam ik via Oger bij Saxon’s terecht, een snoepwinkel voor de moderne dandy. Maatwerk met Mazzarelli, Caruso onder andere, maar ook confectie van Etro. Hun kleurenpalet rockte mijn sokken uit. De Paisleys die ik nu in mijn voeringen gebruik heb ik van hun gespiekt, vertel het niet verder! Na nog 4 jaar voor goede vriend Jeroen van Clinic conceptstores gewerkt te hebben was de tijd rijp. ESCbyPim was born.
Enkele ontmoetingen met kleermakers lieten mij de knoop doorhakken. Maatwerk voor particulieren, confectie voor herenboetieks. De nadruk op waistcoats, gileekes zoals we zeggen, mijn all-time favourite kledingstuk. We zijn straks in Juni 3 jaar bezig, doen ondertussen ook damesmaatwerk erbij. En traveller’s Jackets, ultrafijne lichte flanellen colbertjes. Ongevoerd, ongevuld… Je gooit ze in Zaventem in het bagagerek en in Sydney haal je ze er ongekreukt uit. Supersmooth, en zowel casual als formeel te dragen.
Door de huidige gezondheidsbesognes ligt de nadruk meer op maatwerk dan op confectie voor shops. Bij zo’n sessie kies je zelf het model, de stof en de voering, creëren we als het ware jouw piece unique. Daarna meet ik u op. Ik moet het zelf wél mooi vinden, mijn label komt er tenslotte in te staan. We gebruiken topkwaliteit stoffen en de productie gebeurt manueel in eigen atelier. Tussen order en levering zit maximum 1 maand.
Heeft u ook zo’n zin om de vlotte collectie achter de vlotte Pim te ontdekken, samen met een snufje Bjornoart? Aarzel dan niet om tijdens de volledige maand maart uw ogen de kost te geven. Rij buiten op een cartoonbike met een jasje, en geef anderen hun pasje.
Place to be: Sint Jorispoort 28 2000 Antwerpen.