Boef – Liefhebben kan je leren

Als Mowgli een hond was

by Knopskaya

Geraak je eigenlijk ooit uitgepraat over je huisdier en wat valt daar dan allemaal over te vertellen? Meer dan je denkt in feite. Het is nu bijna twee jaar geleden dat Jana Elza Wuyts het eerste boek over haar trouwe vriend Boef op de markt bracht bij Pottwal Publishers. Het werd een boek dat werd afgeleverd met een portie warm gevoel. Alle gewaarwordingen van de auteur die samen met haar man, auteur Marnix Peeters, een aanvankelijk wilde hond in huis namen, werden moeiteloos doorgegeven aan de lezer. Terecht wat men een feelgood boek noemt. Wel, warm alvast uw thee en nestel u in de zetel onder een dekentje. Of  neem een lekker biertje op uw terras, zoals u het wenst.

Boef werd een echte internetheld. Het schrijverskoppel kreeg maar niet genoeg van hun nieuwe huisgenoot en postte op bijna dagelijkse basis zijn avonturen, fratsen en vooral zijn sociale vooruitgang. Want het is tenslotte niet niks als je als zelfstandig koppel beslist geen kinderen of huisdieren te nemen en plots stapt die Boef daar even je leven binnen. Je wil het nog even ontkennen, maar al gauw blijkt het lot je geen keuze te geven en kan je niet anders dan aanvaarden dat jullie heel misschien wel samen horen. En dan moet je nog leren samen te leven en ook de ongemakken liefdevol om te buigen.

Het is hoe die “misschien” naar een absolute zekerheid groeide, waar de schoonheid van dit verhaal in schuilt. Iedereen vroeg zich na het vorige Boef-boek af hoe het met deze ontroerende schelm nog was gesteld. Het boek blikt daarom ook nog vaak terug op vroeger en legt zijn evolutie uit. Je hoeft zelfs geen hondenmens zijn om dit graag te lezen en je hoeft zelfs het vorige boek niet in huis te hebben – al heb ik als lezer zelf bijzonder veel goesting om het nog eens onder handen te nemen. Het is namelijk zo oprecht geschreven als het verhaal gelopen is. De onverbloemde manier waarop zijn manieren als ex-zwerver worden beschreven geeft het geheel wel zo’n beetje de status van een heldenverhaal. Tarzan, maar dan als hond. Men houdt samen met zijn baasjes van zijn wilde hart met goede inborst. Of misschien wel Mowgli, want Boef kan het namelijk goed vinden met andere honden in zijn omgeving.

Uw recensent schafte zich een paar maand geleden dus ook een adoptiehond aan. Het viel meteen op dat zo’n nieuwe vriend wel al een heel verhaal inclusief rugzak achter zich heeft. Je hebt al vrij snel door dat er extra inzet zal nodig zijn om het geheel in goede banen te leiden. En net dat is het mooie aan die hele zoektocht, hoe je mekaar via deze weg kan vinden. Veel mensen schaffen graag een pup aan omdat men die van heel jongs af een eigen verhaal samen kan geven. Maar soms zit de liefde wel in het samen omarmen van het verleden en hoopvol kijken naar de toekomst, ontroerd en verwonderd raken over iedere vooruitgang, over de mogelijkheden die worden gecreëerd. Misschien ontstaat er op deze manier zelfs nog een grotere verbondenheid. Liefde uit begrip, gezamenlijke groei.

Zo krijg je in dit boek ook een inkijk in het leven van Jana en Marnix, op hun berg in de Oostkantons en ook daarbuiten. De terugkeer van Boef naar zijn oude omgeving, zijn reactie daarop. Hoe hij toch zijn oude ik niet is verloren en hoe mooi het is om dat nog eens te zien opleven. Hoe Boef daarnaast zelfs mee kan en mag op restaurant. Kortom, een boek over samen genieten, samen groeien zonder verleden of afkomst te ontkennen. Het klinkt cliché dat veel mensen nog wat van dieren kunnen leren. Maar in het geval van Boef is dit absoluut waar.

Boef. Liefhebben kan je leren. Jana Elza Wuyts.

192 blz, paperback, 9789464594720, Pottwal Publishers

Verschijnt op 27/03/2023, hier vooraf te bestellen.

Het vorige Boef-boek:

Boef – Het gezelligste boek van het jaar

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord