De Dertigjarige Oorlog : De allereerste wereldoorlog (1618-1648) door Dick Harrison.

by Gustave Min

Op 23 Mei 1618 gooiden protestantse edelen drie katholieken hoogwaardigheidsbekleders uit het raam van de Praagse Burcht : de Defenestratie van Praag. Dat was het startsein van een oorlog die vrijwel alle Europese landen en hun koloniën meesleurde in een spiraal van geweld.

Auteur Dick Harrison neemt u mee op zijn pad om de Dertigjarige Oorlog te onderzoeken vanuit twee tegengestelde gezichtspunten. Hij laat op zeer leesbare wijze zien hoe het conflict zich afspeelde op de grond : de huurling, de priester, de non, de schoenmaker, de burgemeester en alle andere gewone mensen die op een of andere manier werden getroffen door de oorlog. Zowel de Zweedse als de Franse veldslagen worden besproken, maar ook de oorlogen in de Nederlanden, Italië, Hongarije en de vaak vergeten gevechten in Amerika en Afrika.

Dit boek sluit zich zoals de auteur schrijft niet aan bij de literatuur die genoegen neemt met de Dertigjarige Oorlog als een specifiek Duitse geschiedenis. In plaats daarvan wordt er een expliciet punt van gemaakt dat de vele onderling uiteenlopende conflicten in elkaar grepen tot een geheel dat de oorlog altijd moeilijk te begrijpen maakte, maar met altijd ernstige gevolgen voor de burgerbevolking.

De Dertigjarige Oorlog was in eerste plaats een uitgebreide en bloedige finale van de conflicten die grote delen van het Europese continent hebben gekenmerkt sinds de Reformatie en het aan de macht komen van het huis Habsburg. Het was niet de laatste oorlog waarin het geloof naar voren trad als een belangrijk element — maar het was de laatste keer dat de Europeanen serieus probeerde om hun buren een geloof op te leggen.

Maar geen enkele oorlog begint in een historisch vacuüm. De oorlog die in 1618 uitbrak, werd voorafgegaan door een eeuw van gistende tegenstellingen en radicale verschuivingen op de religieuze en politieke kaart van Europa.

U kunt kennismaken met enkele van de belangrijkste lijnen in de geschiedenis die uitmondden in de Dertigjarige Oorlog, en we beginnen met de familie die meer dan enig andere verantwoordelijk was voor de manier waarop het ging. De Dertigjarige Oorlog had nooit plaatsgevonden als de Habsburgers er niet waren geweest.

Maar meer gaan we u er niet over vertellen neem het boek ter handen en verdiep u in deze fascinerende geschiedenis van de Dertigjarige Oorlog en de chaos van de religieuze, geopolitieke en lokale twisten.

Het boek De Dertigjarige Oorlog van Dick Harrison is verschenen bij Uitgeverij Omniboek in een mooi geïllustreerde hardcover editie blz 668 prijs € 34,99 is verkrijgbaar zowel in de betere boekhandel als online.

Een warme aanrader.

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord