Het bewaren waard

Een pittige wandeling doorheen de misverstanden rond het conservatisme

by Knopskaya

U hoorde het vermoedelijk al vaker: ‘Ja, maar X of Y, hij of zij is wel erg conservatief.’ Wat bedoelt men daar dan mee? Dat deze persoon streng is of vaak wordt zelfs een bekrompen of kortzichtige houding tegenover iets of iemand bedoeld. Frank Judo maakt met zijn betoog duidelijk dat dit een bewering is die op zijn beurt kort door de bocht is. Conservatief zijn betekent niet dat men pertinent dingen die men al dan niet kent afkeurt of dat men een soort van vastgeroest denkpatroon aanhangt. Integendeel.

Oordeel
Het boek kent een aangename schrijfstijl, haast een spreekstijl. Judo praat vanuit zijn eigen observering van de actualiteit, waardoor de lezer vaak herkenning voelt. We hebben allemaal weleens zo’n situatie meegemaakt of zo’n reactie gehoord als Judo omschrijft. Met andere woorden, er zijn heel wat dooddoeners wanneer men probeert het conservatisme in een enkele definitie te omvatten. Dat Judo er een boek over maakte, was haast een noodzaak in deze wereld waarin mensen vaak vooringenomen oordelen vellen over conservatieven of zichzelf als conservatief afschilderen op basis van een aantal door hen zelf aangebrachte argumenten.

Continuïteit
Wanneer men dit boek leest wordt men uitgenodigd – het is zelfs een must – om alles wat u tot op heden over conservatieven dacht of de reden waarom u zichzelf als conservatief ziet – of net niet – overboord te gooien. Wedden dat u vaak zult gniffelen en ja zult knikken. Er is namelijk geen zwart-wit beschrijving voor de conservatieveling, alles hangt af van gezond verstand en redelijkheid. Het is waar, wie conservatief denkt houdt van geschiedenis. Het is maar wat je ermee doet. Een conservatief is iemand die graag dingen uit het verleden bewaart, zonder daarbij blind te zijn voor de toekomst.  Men denkt vanuit een onvooringenomen kikvorsperspectief. Een conservatieveling plukt de dingen uit het verleden die de horizon van zijn toekomst kunnen verbreden. Judo haalt zeer scherp gebeurtenissen en tendensen uit de media aan, zoals de excuuscultuur. Daartegenover argumenteert hij zodanig dat hij u uitnodigt uw eigen intuïtie te gaan volgen. Voelt u zich daarbij vooral niet geremd door publieke opinie. De conservatieve denker is gezond sceptisch zonder complottheorieën als een must te laten zegenvieren.

Judo nodigt u op schalkse manier uit om uw eigen mening te vormen en uw eigen verhaal te maken dat u kunt spiegelen aan dit boek. Aan u te beslissen wie de conservatieve in het gezelschap is.

Frank Judo  is advocaat en studeerde geschiedenis, filosofie en beide rechten in Leuven.

Het bewaren waard, Uitgeverij Ertsberg, ISBN 9789464369250, paperback 149 blz.

http://www.ertsberg.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord