Het hoe en waarom van de West-Vlaming

by Klaas Chielens

Gent is de alternatieve hoofdstad van West-Vlaanderen. Een keure aan West-Vlaamse beroemdheden heeft de thuisprovincie verlaten en maakte van Gent de grootste West-Vlaamse Stad. Geen wonder dat een Gentenaar, Snoecks hoofdredacteur Geert Stadeus, een boek schrijft over de West-Vlaming; hij woont uiteindelijk zelf in hun natuurlijke habitat.

Aan de hand van weetjes, anecdotes en woordgrappen voert Geert Stadeus de lezer mee doorheen West-Vlaanderen. Weinig stereotypes komen niét aan bod, zonder evenwel de spot te drijven met de West-Vlamingen. Er mag al eens gelachen worden maar het boek is er niet op uit om het volkje van de kustprovincie te kleineren of belachelijk te maken.

Toekomst en verleden

In vier hoofdstukken beschrijft Stadeus de West-Vlaming in zijn eigen provincie, in de wereld, aan tafel en als zakenpersoon. Voorbeelden en anecdotes, stukjes geschiedenis en beschouwing komen aan bod
en geven de lezer een vertrouwd beeld van vroeger en nu. Traditionele stoeten, werken op het land, fantasie prikkelende sporten zoals “vinkenzetten”, de uitgezonden zonen en dochters van West-Vlaanderen in de wereld; elk aspect van het leven komt aan bod.

Ook voor de toekomst heeft Geert Stadeus een oogje. De leeglopende kerken zorgen er voor dat de traditionele katholieke West-Vlaming stilaan verdwijnt en daarmee ook een deel van de tradities. Het is geen oproep tot folkloristisch bewaren van tal van activiteiten maar wel een mooie schets van een tijd die niet meer terugkomt, van processies die niet meer uitgaan, koersen die korter worden en japanners die Brugge blijven bezoeken in drommen.

voor wie?

Het doelpubliek van dit boekje lijkt me in de eerste plaats te zijn, iedereen die een hart heeft voor West-Vlaanderen, West-Vlamingen op kop. Als uitgeweken West-Vlaming proefde ik bij het lezen de lucht van mijn geboortedorp; zag ik de kleurrijke figuren van mijn jeugd, erkende ik plekken die werden beschreven. Het was een fijn weerzien, West-Vlaming dat ben je, dat wordt je maar dat laat je volgens mij nooit meer los. Eens je de provincie hebt omarmd blijft ze een stuk van jezelf. Wie zin heeft dit stukje verder te ontdekken, rep je naar de boekhandel.


Het hoe en waarom van de West-Vlaming
geschreven door Geert Stadeus
Uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts

ook te koop bij Bol.com:

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord