Het zelfbewustzijn van het kleinste vrouwtje ooit, Paulina Musters

by Knopskaya

Een wereldwonder, toen ze werd geboren. Paulina Musters was het zevende kind van een arme timmermansfamilie uit het Nederlandse Ossendrecht, gelegen boven Antwerpen. Ze werd slechts 61 cm groot!  Haar opvoeden alleen al was een spektakel. Ze at uit een poppenservies, sliep in een koffer. Maar ze leidde alles behalve een verstoten leven, zoals het andere mensen met een bijzonder uiterlijk verging. Zo reisde ze de wereld rond en trad op in circussen en theaters, waardoor haar familie aan de armoede ontsnapte waar ze aanvankelijk in leefden. Ze dronk champagne en port en mocht bij de koningin op schoot. Als je dit allemaal leest, lijkt het wel een droomwereld.

Maar hoe beleefde ze het zelf? Schrijver Don Croonenberg probeert haar te doorgronden als mens en individu, eerder als attractie. Hij kruipt in haar huid en verteld vanuit haar persoon hoe ze alles ervoer. Hij draait de zaken om en laat het publiek niet naar het kleinste vrouwtje kijken, maar het kleinste vrouwtje naar het publiek. En eigenlijk voelde ze zich best wel groot en was ze zoveel meer dan een bezienswaardigheid. Oud is ze niet mogen worden, maar ze had op haar leeftijd al meer beleefd dan de meeste meisjes van haar leeftijd. Want dat was ze tenslotte, een meisje van nauwelijks 18 jaar oud, omzien als een dwerg, maar met de levenservaring van een vrouw.

En dan kan men zich afvragen wat dat allemaal doet met een mens, zo in de belangstelling staan. Naar het publiek kijken dat eigenlijk komt om jou te bekijken. Croonenberg vervolgt het levensverhaal van Paulina met een filosofisch discours hierover. Een punt van stilstaan dat ons allemaal uitnodigt in de spiegel te kijken en stil te staan bij onze bijzonderheden. Even nadenken hoe wij de wereld zien en hoe de wereld ons ziet en hoe we dat in evenwicht kunnen brengen.

Een enorm fijn boek met twee facetten dat zeer vlot leest. Men komt een stap verder tot zelfbesef. Langs de ene kant zien we onze kwetsbaarheid en langs de andere kant onze nieuwsgierigheid. Don Croonenberg weegt alles af en brengt ons in contact met een wondere wereld van interactie.

Uitgeverij ASPEKT ISBN 9789464871289 – 189 blz paperback

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord