Hier is ie dan, de Vlaamse canon.

by Klaas Chielens

Hij zat er al eventjes aan te komen. Met veel bombarie aangekondigd door de Vlaamse regering, hier is ie dan, de Vlaamse Canon, nu ja, een Vlaamse Canon. Aan de ‘echte’ wordt onder leiding van Emmanuel Gerard gewerkt, al is men nog niet zeker wat dat nu precies moet inhouden. Voor wie alvast wat inspiratie wil van mogelijke onderwerpen penden Geert Stadeus en Stijn Van der Stockt hun versie neer.

Meer dan 150

Geert Stadeus, in een ander leven oa. hoofdredacteur van Snoecks, en Stijn Van der Stockt, ondermeer bekend van Iedereen Beroemd, grasduinden in de rijke Vlaamse geschiedenis en maakten een selectie van meer dan 150 verschillende lemma’s. Van “Aardappelen” tot “Het Zwin” worden verschillende onderwerpen meticuleus behandeld. De auteurs doorploegden de afgelopen eeuwen en kozen zorgvuldig wat we zouden moeten toevertrouwen aan het zogenaamde culturele geheugen van de Vlaming.

Ernstig en …

De veelheid aan onderwerpen die aan bod komen zijn een fijne afwisseling van ernstige en minder ernstige stukjes. Allen vlot leesbaar en keurig gekaderd, met een flinke dosis humor. Historische figuren maar ook hedendaagse, begrippen die Vlaanderen tot Vlaanderen maken; den aperitief, de schuld van de sossen, de guldensporenslag, het komt er allemaal in voor. Naast markante figuren als Adolf Daens, Jacques Brel en Toots Thielemans komen ook Marcel Kiekeboe, ‘Mo’ uit Thuis en de ‘Dansaert-Vlaming’ aan bod. Een speciale vermelding verdienen de ondertitels die elk onderwerp krijgt. Eternit (Asbest, thuis best), Garage (extra berging), Mercator (legde al eens graag een kaartje), James Ensor (Miskend en ontmaskerend genie), het zijn er slechts enkele; voor de rest moet u het boek maar kopen.

Kerstboomboek

Geert Stadeus lijkt er in te slagen om dit jaar met niet 1 (de traditionele Snoecks) maar met 2 boeken op het lijstje der eindejaarscadeaus te komen. Het boek lijkt ons uitermate geschikt om onder de kerstboom te leggen voor zij die u dierbaar zijn. Het zal zonder enige twijfel een glimlach brengen op het gelaat van de lezer, onderwijl nog een vleugje geschiedenis meepikkend.

Rep u naar de plaatselijke boekhandel en koop een exemplaar voor uw vader, uw moeder, uw tante, de buurman, uw echtgenoot én uw lief. Vlaamse cultuuruitdragen, een missie waar we ons helemaal achter kunnen zetten.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord