Landschappen in nieuwe perspectieven, gelinkt en gekaderd door Bert Villa

by Knopskaya

Wat vormt onze perceptie van een landschap? Fotograaf Bert Villa neemt het op voor de associatie tussen verschillende omgevingen en thema’s die omgevingen in onze geest aan mekaar linken. Het begint allemaal in het hoofd, bij onze eerste herinneringen als kind. Denk maar aan bvb. de bloemen in grootmoeders tuin, of het muurtje naast de schoolpoort. Die dingen, landschappen waarop dingen al dan niet van menselijke hand zijn, legde hij vast. Maar dan zonder mensen.

Kader
Heel vaak wordt het woord landschap gelinkt aan een of ander ruraal gegeven. Villa rekt dit begrip open naar al wat vast te stellen is, wanneer je maar je deur uitgaat. Het is als een kader die je meeneemt op je fiets en telkens je wat moois ziet in de lucht kan houden. De schoonheid zien van dingen die je onbewust die stimulans in je hersenen geven. De muur van een afbraaksite, een herfstlandschap met bruine bladeren in de schaduw van elektriciteitsdraden, een verlaten fabriek, het elektriciteitskastje voor de deur waar we al 100 keer tegen liepen en dat ni scheef staat, maar ook effectief een mistlandschap zonder meer.

Som
Het geheel wekt de realiteit op, dat ieder landschap samengesteld is door toevallig aanwezige elementen. Al deze elementen hebben een tijdlijn, waardoor vele verhalen samen kunnen worden gebracht. Het zijn samenstellingen waar we eigenlijk zelf nooit op zouden komen. Kunnen we onze ogen nog sluiten en de fantasie een vrije loop laten gaan bij het woord landschap? Hoe stelt onze geest de omgeving samen.

Kortom, wanneer u in het boek van Bert Villa duikt, uitgegeven bij Borgerhoff en Lamberigts ISBN9789463935272 in samenwerking met het Kunstenplatform, ontdekt u alle dingen waar u eerder niet bij stilstond. Iedere wandeling of fietstocht krijgt een diepere perceptie. Ja, zelfs uw dagelijkse wandeling naar de bakker of het station.

Assembly – Bert Villa – 46 blz kleurenfoto’s met materiaalindex achterin – paperback met omslagkaft – B&L 2021

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord