Levensdans van twee iconen

by Knopskaya

Kan het romantischer, zouden velen zich afvragen. Een koppel dat zich samen naar de top danst. Dat is het verhaal van het Nederlandse koppel Alexandra Raduis en Han Ebbelaar. Nu beschreven in een mooi hardcoverboek bij uitgeverij Brandt. Een must voor al wie houdt van pure elegantie, of het nu in de vorm is van dat mooie boek of die mooie dans.

Maar liefst zestig jaar deelden zij samen de planken. Men moet zelfs niet echt wat van ballet kennen om dit boek op het eerste gezicht fascinerend te vinden. Wanneer men het openslaat en de blikken op hun gezichten ziet tijdens het dansen op een van de vele mooie afbeeldingen, weet men meteen waarom dit boek levensdans heet. Ieder interval vertelt een verhaal, zeker genoeg dus om een heel boek mee te vullen zoals schrijfster en (dans)journalist Astrid Van Leeuwen dit op onnavolgbare manier deed.

Het koppel kende niet enkel nationaal succes, maar danste tot bij het American Ballet Theatre in New York, ze waren de muzen van de beste choreografen en werkten samen met legendarische namen zoals Rudolf Nureyev.

Levensdans wil een boek zijn in dialoogvorm. Vele gesprekken met het hartelijke koppel tonen de mensen achter de dansers. Al wat op hun gezichten af te lezen stond wordt vol joie de vivre en realiteitszin uit mekaar gezet. Alsof ze hun eigen portret dansen in woorden. Ze schuwen daarbij geen uitgesproken meningen, maar hanteren steeds respect voor het vak en de mensen die ze op hun levensreis tegenkwamen.

Hoe ze als jonge mensen ooit moesten beginnen, het verhaal van doorzetten en soms moeilijke keuzes maken, ook de eigen ontwikkeling die zo van belang is, zelfs wanneer men deel uitmaakt van een bijna ondeelbaar duo. Ook dat is van belang. Hun eigen evolutie gemeten aan de evolutie van de danswereld en hoe dat alles samen groeide en in mekaar paste. Het door hen opgerichte Dansersfonds, Nederland als dansland en de plaats daarvan binnen het internationale geheel. Het wordt allemaal boeiend uiteengezet. Mensentaal, geen hoogdravend geratel, maar een elegant uitgestoken hand naar het publiek dat ze dankbaar zijn voor al die jaren schoonheid samen.

Kortom, een passioneel verhaal dat inzicht verschaft in een wereld die voor de dansgek herkenbaar is, en voor de leek boeiend is om te ontdekken. Geschikt voor een heel breed publiek. Wedden dat u na dit te lezen onmiddellijk een ticket boekt?

Levensdans ISBN9789493095915                   http://uitgeverijbrandt.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord