Nachtwake – wat de nacht je kan vertellen

by Knopskaya

De eerste dichtbundel van Katrien De Keyser, Geweven Woorden, draaide grotendeels rond de verwevenheid van muziek in haar leven, de constante drang naar creatie. Dat creatie een proces is dat door omstandigheden en toevallen tot bij de dichter komt, wordt bewezen door de snelle opvolger en dus ook tweede bundel, Nachtwake.

Het betreft een reflectieve bundel, een beetje een rustpunt en tegelijk een uitnodiging tot innerlijk praten. Wat brengt de nacht ons, wanneer alles donker en stil is? Is het niet net dan dat er een aantal dingen duidelijk worden die je nooit eerder merkte of belangrijk vond? Banale dingen krijgen plots andere betekenissen. Dingen die onoverkomelijk leken, worden helder. Vraagtekens worden oplossingen en soms zelfs uitroeptekens van verbazing of schoonheid.

Katrien De Keyser omschrijft zichzelf niet als nachtmens, en net daar ligt de verwondering achter deze bundel. Het feit dat muziek op het eerste zicht naar de achtergrond verdween in deze bundel werd veroorzaakt door fysieke pijnen die de auteur insomnia bezorgden. In de eerste instantie wordt men dan overvallen door tig van overpeinzingen. Na een tijdje worden die overpeinzingen hele rode draden die tot nieuwe ontdekkingen leiden, diepere lagen van gevoelens die heel mooi voelbaar zijn doorheen de teksten. Men voelt de duisternis dagen, waardoor er tussen de woorden heen een deemstering van klanken opborrelt – een beetje mysterieus, mystiek bij momenten. Toch muziek dus, minimalistisch rustgevend.

De cover, ontworpen door Stephanie Goltz (instagram @virgenow), vertelt het verhaal van de adelaar die van bovenaf alles aanschouwt en de schakeringen van de nacht weergeeft. De observator.

Een bundel waarover is nagedacht, maar die toch een heel natuurlijk verloop kent waarop men zich kan laten meevoeren doorheen gevoelens van de auteur die men zich mag toe eigenen wegens herkenbaar, diep menselijk.

Nachtwake is uitgegeven bij Uitgeverij Het Punthttp://www.uitgeverijhetpunt.be

Warm aanbevolen.

ISBN 978940796173

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord