Van Parking tot Kathedraal – Het hoe en waarom van de Antwerpenaar

by Knopskaya

Geert Stadeus (1964), hoofdredacteur van jaarboek Snoecks, werkte in het verleden mee aan televisieprogramma’s zoals De Rechtvaardige Rechters en De Slimste Mens ter Wereld. Het zal  u dan ook niet verwonderen dat enig sarcasme in  combinatie met algemene en meer specifieke kennis hem niet vreemd  is.

Nadat  hij zich aan Het hoe en waarom van de West-Vlaming waagde, durfde hij het aan om oog in oog met  de Antwerpenaar te staan. Hij nam niet enkel de Antwerpenaar van ’t stad onder de loep, maar ook de rest van de provincie en de verhoudingen onderling.  De mythe van de dikke nek  kon hij niet onbestaand laten verklaren, maar hij kon wel  een correct beeld scheppen van de redenen waarom Antwerpenaren af en toe die nek eens flink mogen uitsteken.  Daarnaast wist hij dit nog eens te doen voor de andere steden, die  tot de befaamde  parking behoren.  Er wordt ook duidelijk ingespeeld  op  het verschil tussen de Kempenaar en de Antwerpenaar. Niet alleen spreken zij een totaal verschillend dialect, ze vinden mekaar  ook wat merkwaardig.

Verder zijn er heel wat leuke dooddoeners, zoals hoeveel generaties lang men van ’t stad moet  zijn om zelf van de titel te kunnen genieten. Of horen die van de gemeentes buiten de Singel er ook nog bij? Hoe gaat de Antwerpenaar om met humor, zijn medemens, voedsel en tradities?

Indien u in de Scheldestad woont: neem dit boek mee  naar een loungy bar. Indien u in de Kempen woont: kruip er gezellig mee  voor de televisie of  neem hem mee naar uw stamkroeg – maar probeert u zichzelf daar niet slimmer dan de anderen voor te doen. Hoe de Oost-Vlaming,  Limburger  of  Vlaams-Brabander het aanpakt, zal u hopelijk de komende jaren nog schriftelijk worden medegedeeld.

Het hoe en waarom van de Antwerpenaar, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts
ISBN9789463930154

 

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord