Van Rome tot Rome

Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen door Dan Jones

by Gustave Min

Bij het ter hand nemen van dit omvangrijke boek begint mijn hart sneller te kloppen. Meer dan 1000 jaar geschiedenis in iets minder dan 1000 pagina’s samengevat. En zoals de auteur aanhaalt : het boek dat u gaat lezen, vertelt het verhaal van de Middeleeuwen.

Het is dik omdat het een omvangrijke taak te vervullen heeft. We doorkruisen continenten en reizen door eeuwen, vaak in een duizelingwekkend tempo. We zullen honderden mannen en vrouwen tegenkomen – van Attila de Hun tot Jeanne D’Arc. En we begeven ons roekeloos op minstens een tiental geschiedkundige terreinen van oorlog en wetgeving tot kunst en literatuur.

Na deze woorden in de inleiding te hebben gelezen weet ik dat mijn lezersgenot niet meer stuk kan gaan want als geen ander kan auteur Dan Jones boeien. Hij is gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en op dit moment een van de populairste historici en non-fictie schrijvers, met o.a. titels als De Tempeliers, De Kruisvaarders, De vorsten van Albion en Gevecht om de Troon op zijn palmares. Eenmaal lezend laat deze pageturner je niet meer los.

Onderverdeeld in 4 delen en totaal 16 hoofdstukken beginnend met deel I Imperium (C.a. 410-750) en eindigend bij deel IV De Revolutie (C.a. 1384-1527) neemt Dan Jones ons mee op een tocht door een tijdperk in de wereldgeschiedenis dat veel mensen boeit en fascineert.

Op een meesterlijke wijze wordt duizendjaar geschiedenis uit de doeken gedaan. Waardoor niet alleen de middeleeuwen begrijpelijker worden maar ook de huidige tijd in een ander perspectief gezien kan worden. Dan Jones geeft antwoord op een groot aantal vragen zoals o.a. : Wat gebeurde er in de middeleeuwen? Wie zwaaide er de scepter? Hoe zag de macht er uit? Wat waren de grote krachten die het leven van de mensen bepaalden? En hoe gaven de middeleeuwen vorm aan de wereld zoals we die tegenwoordig kennen?

Om nogmaals met de woorden van de auteur te spreken; het gaat in dit boek over macht. Daarmee bedoel ik niet alleen politieke of zelfs menselijke macht.

Dan Jones brengt ook de grote machten in kaart die zicht aan de menselijke controle onttrekken. Klimaatverandering, massamigratie, pandemieën, technische verandering en wereldwijde netwerken; lijken allemaal heel moderne of zelfs postmoderne onderwerpen. En omdat we allemaal in zeker opzicht kinderen van de middeleeuwen zijn, is het van belang in te zien hoeveel we gemeen hebben met de middeleeuwse mensen – en te onderkennen we de echte en diepgaande verschillen zijn.

Dan Jones weet dit gecompliceerd onderwerp met een lichte ganzenveer te verluchten met eigenaardige details en geestige anekdotes. Waardoor niet alleen de middeleeuwen begrijpelijker worden maar we ook de huidige tijd in een breder perspectief kunnen zien.

Van Rome tot Rome – Een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen door Dan Jones. Is een aanrader met 5 sterren en die u niet meer los laat en u op een meeslepende wijze meeneemt door duizendjaar geschiedenis.

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Omniboek in een mooie hardcover editie blz 704 met illustraties in het midden. Prijs € 39,99 en binnenkort verkrijgbaar in de boekhandel als online.

Een absolute topper.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord