Vrouwen in kleur 1850-1960 door Dan Jones & Marina Amaral

by Gustave Min

Kunstenares Maria Amaral en historicus Dan Jones selecteerden 200 bijzondere vrouwen, die tussen 1850 en 1960 geportretteerd zijn.  

De oorspronkelijke zwart-wit foto’s zijn vakkundig ingekleurd door Amaral en door Jones voorzien van een korte biografie.  

Toen de twee auteurs bezig waren in 2017-2018 met hun eerste gezamenlijke boek, De tijd in kleur stuitten de twee op een probleem, dat in de loop der maanden een bekende klacht zou beginnen te worden. Er zitten niet genoeg vrouwen bij. Dat wil niet zeggen dat ze er niet waren… Het zou ouderwetse geschiedschrijving zijn geweest als het verhaal over het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw zweeg over de bijdragen van de vrouwen aan de wereld. Daarom besloten we ons uit te dagen in een derde boek.  

Geen kerels. Geen aarden. Verboden voor mannen! – Girl power. 

Geen kerels. Geen aarden. Verboden voor mannen. En het resultaat daarvan mag er wezen dit boek geeft aan de hand van foto’s, levens en ervaringen van vrouwen een geschiedenis van de mensheid tussen 1850 en 1960 weer. Halverwege de 19de en halverwege de 20ste eeuw is de wereld haast onherkenbaar veranderd. Historici kunnen dit specifieke historische tijdperk op allerlei manieren framen. Er zijn allerlei manieren om een mateloos fascinerend verhaal te vertellen. Door telegraafverbindingen, oceaanschepen, wegen en spoorwegen werden mensen over enorme afstanden met voorheen ondenkbare snelheden verbonden.  

De vrouwen die we hebben gekozen, staan er in om dat hun verhalen interessant en (in de meeste gevallen) bewonderenswaardig zijn. Het is een eerbetoon aan hun bestaan en een podium om hun verhalen voor het voetlicht te brengen. In verschillende hoofdstukken onderverdeeld maakt u kennis met vrouwen van over heel de wereld. En om met de woorden van de auteurs te vertellen: De naakte waarheid is dat bijna iedere vrouw die we in dit boek hebben opgenomen, meer moest doen dan een man in haar positie om hetzelfde resultaat te bereiken. We bieden je in deze complicatie aan in de geest waar in wij die oorspronkelijk voor ons zagen: Als een stralende en kleurrijke reis door een fantastisch historisch tijdperk, in gezelschap van enkele van de meest geniale mensen die toen leefden. 

Het boek  

Het prachtig geïllustreerde boek begint bij vrouwen aan het sporten. 

Vrouwelijke atleten hebben historisch gezien niet alleen met elkaar gewedijverd. Ze hebben ook moeten strijden tegen de dominantie van de professionele mannensport, die van oudsher meer prijzengeld, publieke aandacht en prestige bood. Sommige sporten werden ongeschikt geacht voor vrouwen, en de sporten waar in ze wel mochten deelnemen, boden hun niet de mogelijkheid om er van te kunnen leven. 

Vrouwen op school 

De grootste vrouw sinds Jeanne d’Arc.” Zo beschreef Mark Twain zijn vriendin Helen Keller, een blinde en dove vrouw die leerde lezen, schrijven en met anderen communiceren. Volgens Twain was Keller het achtste wereldwonder, een titaan die zich liet vergelijken met grootheden als Julius Caesar en Napoleon. Zij op haar beurt was dankbaar voor Twains verlichte achting over haar genialiteit maar ook voor de uitdagingen waar haar toestand haar voor stelde. Hij behandelde haar niet als een freak, schreef ze ergens, maar als een mens met een auditieve en visuele beperking ‘die zocht naar een manier om uitzonderlijke moeilijkheden te omzeilen. 

De twee hadden elkaar leren kennen toen Keller veertien jaar was, in 1895. Twain was er getuige van geweest, en had daarbij soms geholpen, hoe zijn jonge vriendin haar school afmaakte en ging studeren aan het Radcliffe College in Cambridge, Massachusetts het vrouwelijk equivalent van Harvard, waar alleen mannen werden toegelaten. Dit was voor iedere jonge vrouw aan het begin van de twintigste eeuw een geweldige prestatie. Maar voor iemand die kon zien noch horen, noch op de gewone manier kon lezen, was het helemaal fantastisch. 

Nieuwsgierig? Naar al deze unieke en interessante verhalen in Vrouwen in kleur 1850-1960 van b.v. Clara Schumann, Charlotte Despard, Anita Garibaldi Clärenore Stinnes, Calamity Jane, Kate Marsden, Cornelia Clapp om er maar een klein aantal te noemen. 

Het boek telt 448 blz en in de appendix staan de oorspronkelijke foto’s in het zwart-wit afgebeeld het boek Vrouwen in kleur 1850-1960 door Dan Jones & Marina Amaral verscheen in een hardcover uitgave bij uitgeverij Omniboek prijs € 39,99 verkrijgbaar in de boekhandel en online ISBN 9789401919609. 

Meer info www.omniboek.nl 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord