Wat is God

by Klaas Chielens

Waarom is er iets en niet niets? Dit is het uitgangspunt van “Wat is God”. Het tweede boek in deze reeks en na eerst te focussen op filosofen en schrijvers gaat Ton de Kok nu in op Wetenschappers en Kunstenaars.

Ton de Kok is op zijn minst een merkwaardige figuur te noemen. Voormalig paracommando, daarna kamerlid voor het Nederlandse Christen-Democratisch Appel en nu leerkracht vergelijkende godsdienstwetenschappen… het is op zijn minst een interessant parcours te noemen. Zelf noemt hij het een beweging van kracht, via emotie naar het brein, waar hij nu is aanbeland. Met zijn 76 lentes is hij nog lang niet uitgeschreven en recent verscheen van hem eveneens het boekje “God voor ongelovigen, de god van Spinoza.”

In dit werk echter neemt Ton de Kok ons mee op een ontdekkingstocht naar de spirituele kant van enkele wetenschappers en kunstenaars. Ondermeer Van Gogh, Satie, Leo Vroman, Edward Munch en Dali komen aan bod langs de kant van de kunstenaars. Bij de wetenschappers krijgen we een inzicht in het spirituele leven van oa. Darwin, Einstein, Max Plack, Georges Lemaître en Stephen Hawking. Het boek is geschreven op een bevattelijke manier; geen saaie opsomming van uitspraken of gegevens maar we kunnen de wetenschappers en kunstenaars als het ware samen met de auteur observeren; terwijl we Ton de Kok horen (nou ja, lezen) mijmeren over wat we zonet observeerden.

We kunnen ons echter niet van de indruk ontdoen dat de schrijver zijn eigen wensen voor waarheid aanneemt en in zijn – overigens erg leesbare en aangename – stijl soms wel eens onnauwkeurigheden laat sluipen en feiten interpreteert op een niet al te correcte manier. Het boek is dus zeker niet aan te wenden als referentiebron maar biedt wel een inzicht in de geest van de beschreven personen en de manier waarop ze allen religiositeit (niet te verwarren met religie) zoeken en proberen te vinden. Wellicht is het ook te beschouwen als een zoektocht die de auteur zelf doormaakt.

Het boek is te lezen in dit opzicht, als een “verhalenboek” over bekende figuren; een boek dat het midden houdt tussen werkelijkheid en pseudo-fictie van een schrijver die plukt wat hij kan gebruiken en gemakshalve tegenstrijdige uitlatingen van de genoemde wetenschappers of kunstenaars even vergeet.

Meer info: https://thoth.nl/Rubrieken/Algemene-non-fictie/Wat-is-god-wetenschappers-kunstenaars-op-zoek
ISBN Nummer: 978 90 6868 729 3

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord