500 jaar Josquin Desprez – Hoop, melancholie en verlangen, licht in donkere tijden

by Knopskaya

Het was in 1545, meer dan twintig jaar na de dood van Josquin Desprez (geb. Henegouwen circa 1450) dat de Antwerpse drukke Tylman Susato de 24 liederen van zijn Septiesme livre, zou voorstellen. Deze liederen vormen de leidraad door de prachtige hoopvolle opname van het ensemble Clément Janequin onder de professionele leiding van Dominique visse en uitgegeven bij oude muzieklabel bij uitstek Ricercar.

Het waren de vroege dagen van de muziekdrukkunst, die zich vanuit Venetië over de rest van het cultureel bewuste Europa verspreidde. De voorkeur ging uit naar het toenmalige Franse chanson, wat zeker en vast in het voordeel heeft gespeeld van de verspreiding van het werk van Desprez. Maar het was vooral het feit dat zijn muziek zo complex en toch zo eenvoudig tegelijk was, zijn arrangementen waren zo geniaal uitgewerkt dat ze perfect konden getranscribeerd worden voor puur instrumentale uitvoeringen op welk instrument dan ook. Het was een beetje alsof hij zo onrechtstreeks een aantal van zijn tijdgenoten in onze streken heeft onderwezen.  Toch werkte hij op traditionele basis, maar zijn kennis van de bestaande structuren was zo grondig, dat hij stem en expressie in nieuwe banen wist te leiden en naar hogere regionen wist te verheffen.

Hij was zeer zelfbewust, en erkende zijn eigen talent, hetgeen hem beroemd maakte tot in Ferrara. Toch was hij eigenzinnig, hetgeen hem evenzeer de reputatie gaf zijn zin te doen. Het resultaat is oprecht werk, recht uit het hart. Hijzelf was immers zo complex als eenvoudig en kon enkel schrijven wat hij zelf voelde. Het ensemble Clément Janequin levert al sinds 1978 betekenisvolle uitvoeringen van -polyfone – oude muziek en drukt ook zijn diepe belevenis door op dit album.

De liederen op deze opname worden door een vijf tot zes stemmen gedragen en zijn vooral seculier van aard. Ze geven een inkijk in het persoonlijke leven van de componist door zijn verlangens en gevoel voor schoonheid weer te geven. Serene diepe klanken met hemelse accenten brengen u in een bos vol nymfen of laten u de hand van uw geliefde op uw borst voelen. Maar bovenal treurnis en melancholie nemen de bovenhand op een mooie manier. Het zijn liederen die u redden wanneer ook uw hart bloedt. Puur, in onversneden stemmen. Geen valse belofte, enkel pure schoonheid.

RIC 423 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord