Dans Dans: 6 maal zo hard na de stilte

by Knopskaya

Dans Dans is er opnieuw met hun meest ongefilterde, spontane punk album tot op heden. Drie muzikanten gedurende drie dagen in de studio, een grote uitbarsting van energie.

Drieëntwintig april 2021.  Na vijf jaar stilte beslissen de gasten van het hybride jazz-rock Dans Dans een vijfde album op het publiek los te laten. Zink wordt als een groot succes onthaald voor het Antwerpse Trio. Een geweldige geluidstrip aldus Humo, slim opgebouwde jams volgens De Morgen. De volgende zomer weet de band ondanks de Covid restricties te spelen op podia als  Jazz Middelheim en het Boomtown festival in Gent. Ook Oost-Europa volgde, alsook covid en alle mogelijke anulaties ten gevolge daarvan.

Op het einde van 2021 beslisten Bert Dockx, Frederic Lyenn Jacques, and Steven Cassiers, als onheilige drievuldigheid achter het project om voor hun tiende verjaardag terug in de startblokken te springen en de groove te gaan opzoeken. Repetities werden ingepland en nieuwe muziek werd gemaakt. Niet zagen, maar vooruit met de geit. Het product werd hun zesde album met de toepasselijke titel 6Verkrijgbaar: vinyl / cd / digital via Unday Records

Frederic:

Ik denk dat ik de eerste was die het idee luidop durfde zeggen, alhoewel alle ideeën vrij tussen ons drie invloeien. Ik had er genoeg van dat de tijd door mijn vingers wegglipte terwijl we al zoveel tijd verloren waren door covid. Wachten leek me enkel nog meer tijdverlies. Dat we de nieuwe plaat in twee dagen hebben kunnen opnemen, is een fijn statement tegenover al die absurditeit. Zo werk ik graag: kort en to the point. Een idee vastgrijpen bij het eerste sprankeltje inspiratie en er dan wat mee doen. Ik hou ook niet erg veel van repeteren. Wij houden van het podium als onze arena waar we muziek maken.

Steven:

We moesten hard werken om er op zulke korte periode te komen. We werkten voor het eerst samen met Studio Ledeberg te Gent. Nog voor de middag was het geluid in kannen en kruiken zodat we in de namiddag konden beginnen met opnemen. Aan het einde van de volgende dag was ons album een feit. Op die manier is het wel vrij punk. Niet nadenken, terug naar de oorsprong. Het voelt ook organischer dan onze vijfde plaat “Zink”.

Het was Frederic die met het idee kwam:  wat als we nu een korte plaat maken, om wat extra promo voor de vorige te maken. We hadden oorspronkelijk een aantal repetities, maar covid bleef ons parten spelen waardoor we mekaar niet vaak konden zien. We beslisten tot een blitz-actie over te gaan.  Uiteindelijk verzamelden we op een paar dagen tijd het basismateriaal. We zijn twee dagen in de studio gekropen en hebben op twee dagen opgenomen.

We moesten om kunnen met al wat misliep. Je hoort dat er een ruw kantje aanzit. Het klinkt een beetje wild. Het is wel leuk dat we terug veel meer improviseren door die omstandigheden. We hebben een veel meer spontaan resultaat. Op deze plaat staat iets puurs, net zoals het ging met onze eerste plaat.

We zijn dus zeer old school gegaan voor deze plaat.

Ik wist dat er weinig tijd was, en we hebben dus proberen inspiratie te krijgen.  Bij mij was dat minimalistisch geïnspireerd Ik nam enkel een basdrum, een synth en wat percussiemateriaal mee naar de repetities. Ik kreeg er nieuwe impulsen door. In de muziek vertaalt zich dat natuurlijk. Ik ben heel concreet daar begonnen. Maar de anderen hebben ook dingen gedaan om fris en vernieuwend naar de repetities te komen.

Ieder nummer roept een sfeer op. We proberen ondanks improvisatie ieder nummer een klank meegegeven. Elk nummer moet een sterke identiteit hebben. Het zijn wel degelijk nummers die we spelen. Da klank is bij Dans Dans echt belangrijk.

We zien onszelf absoluut als een live band. We genieten er alle drie het meeste van om voor een publiek te staan en mensen mee te nemen in de trip  van het moment. Het is leuk om te merken dat dit met instrumentale muziek echt kan.

Er is een mogelijke revival van instrumentaal. Er is een heel jazz techno en klassiek circuit ontstaan waarin instrumentaal gangbaarder is. Instrumentaal is er altijd geweest, maar het is echt wel zo dat er binnen de categorie van modernere muziek een opleving is.

We gaan nu toeren. £Ik ben blij dat we eindelijk terug live gaan kunnen spelen. Zo’n plaat is veel investeren als band. Zo’n proces gebeurt nooit vlekkeloos. We nemen alle beslissingen samen waardoor we uiteindelijk na een intensief proces

Optreden na plaat is het moment waarop je de vruchten plukt, iets wat je vertaalt naar publiek. De energie die je terugkrijgt kan je dat proces herhalen. Corona zorgde dat hier een onderbreking inzat. Er is lang enkel investeren geweest. De tour wordt dus ook Zink delen. Het gevoel dat we samen iets hebben op het podium helpt om de groepsband te verstevigen. Iedereen was onder covid met andere dingen bezig. We voelen ons een groep wanneer we samen onderweg zijn en kunnen spelen. De time on the road is bepalend.

Bert:

Ik had het meester overtuiging nodig om eerlijk te zijn. Ik kwam uit een moeilijke periode en had twijfels over veel. Mogelijk kwam dat doordat ik teveel vrije tijd had gehad. Toch kwamen alle gevoelens rond samen spelen verrassend snel terug. Ik wilde dit plots heel erg en erg snel ook. Het heeft gezorgd voor een direct en spontaan resultaat. Heel dicht bij hoe we het live doen. Ik hou ervan om te experimenteren, dingen uit te zoeken, een andere aanpak te benaderen. Dit album moest iets sneller gaan, maar het resultaat is goed en ik ben erg blij. We hebben onze sound en evolueren met elke plaats doe we maken. Dat zal de luisteraar kunnen beamen.

 

 

LIVE

02.09.22 Bruis Festival, Maastricht (NL)
22.09.22 Glockenbachwerkstatt, Munich (DE)
23.09.22 ZAZIbar, Salzburg (AT)
24.09.22 Kulturlabor Stromboli, Hall in Tirol (AT)
25.09.22 Stadttheater Landsberg, Landsberg (DE)
26.09.22 Amboss & Stiegbugel St Gallen (CH)
28.09.22 Akbank Jazz Festival, Istanbul (TR)
30.09.22 Hnita hoeve, Heist o/d Berg (BE)
01.10.22 Doornroosje, Nijmegen (NL)
06.10.22 Gebouw T, Bergen op Zoom (NL)
07.10.22 Bimhuis, Amsterdam (NL)
08.10.22 Play Festival, Hasselt (BE)
19.10.22 Concertzaal De Casino, Sint-Niklaas (BE)
20.10.22 TivoliVredenburg, Utrecht (NL)
21.10.22 De Roma, Antwerp (BE)
28.10.22 LantarenVenster, Rotterdam (NL)
03.11.22 Handelsbeurs, Ghent (BE)
04.11.22 Ancienne Belgique, BXL (BE)
08.11.22 MS Stubnitz, Hamburg (DE)
10.11.22 Musikcaféen, Copenhagen (DK)
11.11.22 Spillestedet Thy, Thy (DK)
16.11.22 30CC, Leuven (BE)
18.11.22 Cactus Club, Bruges (BE)
02.02.23 De Warande, Turnhout (BE)
04.02.23 Paradox, Tilburg (NL)

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord