Dansende lichtklanken, gecreëerd door twee vrouwen

by Knopskaya

Elim Chan (geb. 1986) is chef-dirigent bij het Antwerp Symphony Orchestra sinds concertseizoen 2019-2020 en vaste gastdirigent bij het Royal Scottish National Orchestra sinds seizoen 2018-2019.  Chan, die in de voetsporen treedt van onder meer Edo de Waart en Jaap van Zweden, is de eerst vrouwelijke chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra, en de jongste die het ooit heeft gehad.

Elim Chan, een van de meest gevraagde artiesten van haar generatie, voert een ongewoon breed repertoire van symfonische werken uit dat zich uitstrekt van de klassieke periode tot heden. De Sunday Times beschrijft Elim Chan als “een zeldzaam voorbeeld van een jonge dirigent die tegelijk briljant is en niet in het minst opschepperig.”

Wie dirigent Elim Chan wel eens op het podium heeft gezien, kent de immense energie die haar dirigeerstok voortbrengt. Met het Antwerp Symphony Orchestra, waarvan ze sinds 2019 chef-dirigent is, viert ze een genre dat haar na aan het hart ligt, balletmuziek, dat de nadruk legt op zowel fysieke beweging als orkestrale kracht.

Meer dan een eeuw balletmuziek wordt hier op dit album bij Alpha Classics gepresenteerd, met fragmenten uit Prokofjevs Romeo en Julia-suites, schommelend tussen hartstochtelijke liefde en fataal geweld; Suite nr.2 uit Ravels Daphnis et Chloé, de vrucht van zijn eerste samenwerking met Diaghilev in 1912, die hij omschreef als een ‘choreografische symfonie’; en tot slot een eigentijds werk van Elizabeth Ogonek (eigenlijk de spil, de rode draad van deze opname), All These Lighted Things , dat in  2017 in première ging. Een mooie samenwerking tussen componist en dirigent. Hoewel de titel van deze ‘drie dansjes voor orkest’ afkomstig is van een gedicht dat bij het aanbreken van een zonnige dag een rustgevende vereniging met de aarde oproept, eindigt het stuk met een soort volksdans die ontaardt in een orkestrale storm. Een verwelend gegeven! Vrouwelijke kracht…

Een opname die u zonder twijfel in vervoering brengt.

ALPHA 1038 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord