De fee van de nacht speelt – Notturno

by Knopskaya

***** Dat Eliane Rodrigues zo goed als synoniem staat voor piano is algemeen geweten. Haar warme Braziliaanse karakter kwam in alle zachtheid tot uiting op haar jongste cd Notturno, een ode aan componist Frédéric Chopin met wie ze over de dood heen een hechte vriendschap koestert.

Meer dan 25 albums nam Rodrigues reeds op, en steeds weer weet ze haar publiek te raken. Ook op dit dubbelalbum is de band die ze met de componist heeft, duidelijk voelbaar. Ze omschrijft Chopin als een vriend van haar. Sinds haar prilste jeugd speelt ze zijn walsen en mazurka’s. Zodoende voelt ze zich verbonden met het hele gevoelenspallet waar hij voor staat. Zo voelde ze op een met tranen gevuld moment in haar eigen leven ook zijn tranen. Het werd een band die niet meer stuk kon.

Hoop en omhelzing

Toch voelt men op dit album hoop. Het lijkt alsof Rodrigues samen met Chopin hun tranen wil drogen en een boodschap van vreugde aan de wereld wil kenbaar maken. Maar liefst éénentwintig nocturnes en twee ballades kan men savoureren, te beginnen met de Nocturne op.9 no1. Moest het woord nocturne hoorbaar zijn, dan is het wel bij de uitvoering van deze compositie. De emotie bevindt zich bij Rodrigues zowel in als tussen de noten. Ze neemt haar tijd, want stilte is even belangrijk als klank. Het zorgt voor bezinning. En net dat karakteriseert het avondgevoel. De zon gaat onder en men zoekt geborgenheid.

Hoe verder men luistert, hoe meer men in de ban raakt van die warme omhelzing. Wanneer men Eliane Rodrigues hoort spelen, ziet men haar ook spelen. Haar toucher is vederlicht. Als een vuurvliegje raakt ze de toetsen aan, waarna een schittering je blijft betoveren van achter de Fazioli, een instrument dat ook zo mooi bij haar persoonlijkheid past. Eigenlijk doen de namen van de gespeelde stukken er niet toe. Ze speelt voor wie haar voelt. Laat ons dus ook niet te technisch op de zaken ingaan, want dat zijn net de zaken die ze je laat vergeten.

Laat de betovering van de Frédéric Chopin, Eliane Rodrigues en de nacht dus gewoon de uwe zijn.

Beethoven

Het album werd op donderdag 26 oktober voor een beperkt publiek voorgesteld in de Singel. Daar werd eveneens bekend gemaakt dat haar vorige geesteskind, de Beethoven-box wordt heruitgegeven.  Ludwig van Mechelen schreef er voor Klassiek Centraal het volgende over:Van Beethoven dwingt respect af en het is aan de uitvoerende musici dat respect niet zomaar van het blad te spelen, maar het te vertolken met de nodige passie en overgave. Moet het nog gezegd worden dat het met deze cd-box zo is? Eliane Rodrigues beseft al te goed waar de man met de Mechelse voorvader voor stond en staat en ze zal er nooit enige afbreuk aan doen, wel integendeel. Luister naar deze cd-box en je zal me geloven. 

De volledige recensie kunt u hier terugvinden.


 

  • WAT: Notturno
  • WIE: Eliane Rodrigues
  • Uitgave: Navona Records nv6123

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord