Denkt u ook aan onze Belgische jonge componisten en uitvoerders? Les Voilà!

by Knopskaya

Belgische muziek… wat is  dat? Velen hebben er vaak niet echt bij stilgestaan, maar ons land kent een enorm rijke traditie en generaties aan geweldige componisten en uitvoerders. Maar wat  is dat Belgische geluid dan? Vaak werden flarden her en der opgevoerd, maar was de omkadering zo vergezocht of het geheel zodanig gecommercialiseerd dat de geest erachter niet uniform kon worden teruggevonden.

De organisatie Young Belgian Talent wil hier verandering in brengen, door de laureaten van hun wedstrijd, onze jonge gasten en meiden die het doen en gaan doen, zij die staan te popelen om dat  geluid dat ons een maakt te creëren en te verdedigen, een stem te geven via het dubbelalbum Thinkin’ about Belgium.

Traditie
Beeldt u zich de Belgische muziekscène binnen het Belle Epoque gebeuren in, waar muzikanten werden verondersteld te componeren en waarbinnen zijn eveneens componeerden voor zichzelf, mekaar en hun studenten.. Uitvoeringen konden echt worden gesavoureerd. De Belgische muziekscène was in die tijd zeer goed voelbaar in steden als Luik, Antwerpen en Brussel en had ondanks de diverse persoonlijkheden die erin rondwandelden een heel eigen cachet. De Belgische muziek had de trots van een jonge natie waar kwaliteit moest primeren boven bombastisch gedreun. Het resultaat is een zeer verfijnd geluid met de exacte verhoudingen.

Telkens haalde men een beetje inspiratie bij de grootmeesters uit het verleden, die binnen de juiste proportie en met de grootste fijnzinnigheid worden verwerkt. Zo vallen de Sonatine voor hobo en piano, uitgevoerd door pianiste Kristien Devolder samen met hoboïst Balder Dendievel en  de  Nocturne For Cello and Piano van Joseph Ryelandt (1870-1965), uitgevoerd door pianist George Tyriard en celliste Aurore Dassesse onmiddellijk op. Mooie verwijzingen gaan van classisisme richting romantiek.  Na twee werken van hedendaagse jonge componisten Maarten Lingier en Stefan Meylaers, volgt nog een Barcarolle van Ryelandt, uitgevoerd door violiste Sarah Bayens en pianist Waldo Geuns.  Ook de tonen van Lodewijk De Vocht (1887-1977) wordt nieuw leven ingeblazen.

Toekomst
Op deze tonen zetten vele hedendaagse componisten het werk verder van de Belgische school van pianisten, saxofonisten, violisten, cellisten, rietblazers, enz. Niet alleen zijzelf, maar ook muzikanten wijden hun leven aan ons eigen repertoire. Piet Swerts schreef het Lake of Love volledig naar zijn eigen gevoelige persoon, evenzeer als op het lijf geschreven van saxofonist Kurt Bertels en pianist Bert Koch. Het mag gezegd dat zij, onder andere met het Kugoni Trio verantwoordelijk zijn voor het terug op de kaart zetten van onze trots, zonder toeters of bellen, maar op de manier waar  de muziek naar vraagt; steeds sereen en gevoelig, niet nodeloos melancholisch, een heel eigen geluid en identiteit die ze schonken aan onze muziek, een uniformiteit.

Stefan Meylaers blijft hangen, is reflectief . Zijn compositie Lockdown beschrijft het hele gevoel. Ergens een bevreemdende ondertoon die geruststellend in alle harmonie wordt uitgewerkt en waarbij men dynamieken voelt op gang komen, men voelt de energie die bij onze artiesten vloeit om vooruit te willen. Een compositie van hoop die tegelijk niet blind is  voor de vraagtekens.  Diezelfde reflectie valt terug te vinden bij Michel Lysight, in zijn compositie 3 croquis, uitgevoerd door klarinettist Emile Souvagie en pianist Florestan Bataillie.

Ruben de Gheselle werkt met nuances, stevige passages die worden geblust met zalige klaterende rust. I remember George van Elias Gistelinck, uitgevoerd door klarinettiste Hanne Beyens geeft u een zuiver en sereen geluid waar een jazzliefhebber zijn gefundenes Fressen in vindt. Ook cellist Felix Vermeirsch gaat voor een solo uitvoering van zijn compositie Jebel Musa, alsof men vanuit de diepe  buik van een oud gebouw, een burcht, met fijne accenten hoort spelen.

Jonge componisten voeren trouwens opnieuw eigen werk uit, hoe zalig is dat. En u kunt er allemaal van meeproeven.

Het dubbelalbum van Young Belgian Talent 2020 zal u niet teleurstellen. Er is wel degelijk een Belgisch geluid, er zijn jonge Belgische componisten, uitvoerders met een juiste feeling. Steun ze, ook in deze moeilijke tijden. De toekomst moet blijven lachen naar al wie er voor open staat.

http://www.youngbelgiantalent.be

Productie en Selectie: Greet Van ’t veld

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord