Fritz Wunderlich – De stem die eeuwig de oren blijft strelen.

by Knopskaya

Het moet uit het hiernamaals zijn, dat Fritz Wunderlich (1930-1966) terug tot onze harten zingt en spreekt. Wanneer het om geestelijke muziek gaat, mag het  best worden gezegd. Deze zevendelige box, uitgegeven door SWR Music is een absolute must-have voor de fans, en voor eenieder die van perfectie houdt.

Perfectie bij Wunderlich is zoiets als een natuurlijk gegeven. Het voelt allemaal zo weinig geacteerd aan, terwijl het allemaal zo echt is. Het goddelijke wordt menselijk en het menselijke wordt goddelijk.  Het verhaal van Wunderlich is dat van een jongen met een ontembare muzikale honger, waardoor hij zowat ieder genre aankon en waardoor zijn carrière als een komeet aan de sterrenhemel verliep. Toch kampte de zanger met  innerlijke demonen, die zijn beleving zo intens kon maken dat hij ze enkel ook zo diep kon overbrengen.  Met de zuiverste stem en de diepste betekenis.

Zelf was Wunderlich enorm verbonden met de natuur en zag de schepping als teken van religieuze beleving. Dat is de reden waarom dit album u ook zo dicht bij de beleving van zijn innerlijke wezen brengt. Hij verrast bovendien. Wanneer zijn stem invalt na een lange koorpassage, voelt men enkel zachte ontroering, alsof hij u twee armen aanbiedt. Hij verzacht het drama en geeft het betekenis.  Al het ernstige en overweldigende, weet hij zo mooi in alle zachtheid  en met de grootste rust naar uw ziel te begeleiden. Nu nog steeds. Men vergeet haast dat de  opnamen een halve eeuw oud zijn, alsof zijn stem los is blijven leven van het tijdelijke. Iedere keer wanneer hij zong, was het alsof het de laatste keer had kunnen zijn.

De pracht van deze box moet u gewoon overvallen, samen met de tragiek achter zijn figuur. Diep trouw aan het sacrale repertoire,  wist hij zelfs de meeste operettes tot in de diepste emotie te laten inwerken. Dat zo’n stem, een van de beste tenoren die onze geschiedenis gekend heeft, zijn einde zou kennen door een domme val van een trap, mag men niet accepteren. Fritz Wunderlich leeft en moet voor eeuwig deel uitmaken van het collectieve muzikale geheugen.

Bach, Händel, Mozart, Verdi, Frank Martin, alle dagen worden Wunderlich, zeven CD’s lang.

Geestelijke muziek waardoor u al alvast een kijkje in de hemel kunt nemen. Fritz verwelkomt er u met een zachte knipoog.

SWR19095CD  http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord