Fundament / Fundament

by akim a.j. willems

ZET DIE PLAAT AF!

“Moet dat zo luid?”, brulde mijn vader telkens wanneer ik, bij het begin jaren ’90, de versterker weer eens op 11 draaide om een plaat van Sonic Youth te beluisteren. Dat moest inderdaad. Want sinds hun passage in de Brielpoort wist ik: deze muziek moet je niet gewoon beluisteren, je moet die ook voelen en ondergaan. Daar had mijn vader geen oren naar. Er werd bij ons thuis dan ook al “Zet die plaat af!” geroepen toen BDW zijn broek nog sleet als rechtenstudent aan de univ van Antwerpen.

Een generatie verder is de muzikale verstandhouding tussen vader en zonen, voorlopig, iets beter op elkaar afgestemd: mijn oudste (6) vraagt regelmatig om “iets chills van Miles Davis” op te leggen en de jongste – hij werd het voorbije weekend 4 – kwam, terwijl ik “Fundament” (van Fundament) aan luisterbeurt twee of drie onderwierp, de bibliotheek binnen met de boodschap: “Papa, dit is écht een mooi muziekje. Echt wel.”

Daar had de neerslag van mijn luisterervaring eigenlijk kunnen eindigen – meer complimenten heeft een cd/lp niet nodig – maar dan gaat de hoofdredactrice weer beweren dat ik er met mijn klak naar gesmeten heb. Dus zetten we de plaat nog maar eens op terwijl we u het volgende meegeven.

HOW LOW CAN YOU GO?

Ook de muziek van Fundament moet je eigenlijk – een project van tekenaar, beeldhouwer, performer en contrabasspeler Peter Jacquemyn – live beluisteren. Of beter: meemaken, lichamelijk gewaarworden, mentaal én fysiek doorleven. Maar met het volume hoog genoeg gaat deze verkenning van de lagere regionen van het klankenpalet – de bezetting: vijf contrabassen, twee tuba’s, twee baritonsaxofoons, een bassaxofoon, een trombone, een tubax en een aantal stemmen/keelzangers – ook op cd of lp letterlijk door merg en been.

MASSAMUZIEK

“Fundament” is niet zomaar een cd of lp. Het is een uitnodiging. Om je open te stellen voor een vibrerende vorm die je tot in je kern kan raken, er je verbeelding en creativiteit masseert en je in staat stelt om de dingen anders te voelen en te zien dan ze zijn.

Fundament gaat voorbij het louter auditieve. De fysieke kracht van adem, adem waarmee blazers diepe, duistere geluiden uit instrumenten jagen, het vleselijke van handen en vingers die contrabassen betasten, strijkstokken die snaren strelen of geselen en ritueel trillende stembanden van (keel)zangers; het zijn vier ingrediënten die bij Fundament samengevoegd worden om geluidsgolven tot een stevige ruimtelijke geluidsmassa – waar de belever van de composities letterlijk in kan opgaan of onderduiken – te roerbakken.

MENU

Op de menukaart van “Fundament” staan vier verschillende roerbakschotels: “Fundament A”, “blow”, “Fundament B” en “earth”.

Ze zijn allemaal om bij te watertanden, maar wij smulden het meeste van nummer 1 en 3: de ingrediënten waren helemaal naar onze goesting, afgemeten gewikt en gewogen zoals alleen chef-muzikanten dat kunnen, werden heel langzaam tot op hun ideale punt gegaard – “Fundament A” klokt af na ruim negentien minuten, “Fundament B” heeft iets minder dan een minuut minder nodig – en de porties zijn niet te groot en niet te klein. “blow” en “earth” waren ook niet slecht, maar eerder iets voor een klein hongertje.

+ + +

Fundament – Fundament – El Negocito Records – 2018

CD: 18 EUR (incl. verzending binnen België) / 20 EUR (incl. verzending binnen Europa). Bestellen kan hier.
LP + DOWNLOAD: 25 euro (incl. verzending binnen België) / 29 euro (incl. verzending binnen Europa & USA) 8 33 euro (incl. verzending naar andere landen). Bestellen kan hier.
DOWNLOAD ONLY : 10 EUR. Bestellen kan hier.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord