Mephiti – Mephiti

by akim a.j. willems
Mephiti - Mephiti

MEPHITI – MEPHITI

Procrastinatie is ons niet vreemd, maar dat is niet de reden waarom deze bespreking op zich liet wachten. Dat komt zo: Mephiti nodigt keer op keer, ongeacht de omstandigheden – of je nu van plan was om te werken, auto aan het rijden bent, jezelf in de zetel vlijt met een boek om te lezen, in bad ligt, op bed ligt te vrijen of je aan je schrijftafel zet om een cd te bespreken – uit om alles te laten vallen, te luisteren en te genieten. Maar het voornemen voor vandaag is om maar meteen tot de essentie te komen.

DAT ALLEMAAL EN NOG VEEL MEER

Mephiti is een ontspannen zomeravond onder vrienden, gezeten rond een massief houten tafel op een terras van kasseistenen van een boerderijtje in Toscane met zicht over een donkergeel en lichtgroen glooiend landschap, de hitte van de middag is al naar huis en het frisse van de nacht is nog niet toegekomen, de sfeer is ingetogen uitgelaten na een uitbundige dag.

Mephiti is een grijsbruine herfstochtend op de fiets, langs het jaagpad van een kanaal, in de verste verten niemand voor je, in de verste verten niemand achter je, slechts je eigen gehijg en het plensen van dikke regendruppels op je gezicht en in het water naast je, je bent blij zonder reden, maar op een weemoedige manier, bij het begin van misschien wel een doodnormale dag.

Mephiti is het warme licht in het verre zwart van het vroege begin van een winternacht dat je door het glas in de deur van de blokhutsauna ziet, de hitte die haar armen rond je rillerige lijf slaat zodra je er binnen gaat, het parelen van zweet, van je slaap, via je kaak en kin naar je hals tot op het welven van je borst, het is donker, maar je bent niet moe, slechts loom.

Mephiti is te fel blauw dat op nieuwe lentedagen overmoedig warm weer speelt achter glas, bij een glas chardonnay, met je jas op de stoel naast je, je trui ook wat later, maar dan toch weer aan om huiswaarts te gaan tegen een achtergrond van oranje-roze dat toch weer een pak frisser is dan daarnet, je voelt je jong als de lammeren in de wei, maar je bent het niet en dat deert ook niet.

Mephiti is dat allemaal. En nog veel meer.

BOGAERTS OP ZIJN BEST

Mephiti is Erik Bogaerts op zijn best. En dat wil wat zeggen, want met Llop leverde hij al twee superbe cd’s af – “Lampke” (met daarop het geniaal ontroerende “Fäbodpsalm Fran Näckadalen”; onze eerste live kennismaking met Bogaerts en kornuiten die mij letterlijk tot tranen bewoog) en “J. Imp” – met Kvartett deed hij ons de EP “vekk” (het auditieve equivalent van een Scandinavisch fjord; met een zeer overtuigende versie van “Masâr” van Le Trio Joubran) cadeau en ook “Osa” van Banjax staat minstens in de top 20 van de meest gespeelde cd’s ten huize van.
Mephiti is ook Erik Bogaerts op zijn sereenst. En dat bovendien op verrassend verscheiden wijzen.


Mephiti – Mephiti
2018
el NEGOCITO Records – www.elnegocitorecords.com
verkrijgbaar als cd, op vinyl en als download


Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord