opwinding en berusting van alle tijden

by Knopskaya

Mijn selectie van werken van Rameau, Rachmaninoff en Bach voor dit album weeft een tapijt van nostalgie naar een Gouden Eeuw – een tijdperk van eeuwige schoonheid en zuiverheid waarin de tijd zelf een heel andere betekenis heeft.

Ik heb de werken niet-chronologisch en in een drieledige vorm geplaatst om niet alleen een betere perceptie te geven van de effecten van de tijd op de kunstenaar, de uitvoerder en de luisteraar, maar ook de aanwezigheid ervan in wezen dankzij de kunst van de componist: Rameau’s Suite in G uit zijn Nouvelles Suites de pièces de clavecin functioneert als een soort prelude, Rachmaninovs Variaties op een thema van Corelli als centraal element, en Bachs Franse Suite in b klein als postlude.

De tijdsbestekken van de twee barokcycli die het album openen en sluiten zijn uiterst flexibel; muziek uit deze periode lijkt nooit te haasten – het is alsof de componist zegt: “Neem je tijd – je hebt er genoeg van – en adem zo vrij als je wilt”. Rachmaninov duwt ons echter uit onze comfortzone, knijpt de tijd uit als een veer of stopt hem volledig terwijl hij nadenkt over de wreedheid van de buitenwereld en de schade die het toebrengt aan harmonie en schoonheid.

Ik heb besloten om deze opname niet te eindigen met de Variaties op een thema van Corelli, gezien de krachtige emotionele lading van het werk; de suite van Bach die het album afsluit, brengt ons terug naar een staat van harmonie en geeft ons hoop dat er tijd genoeg is.

Dit album staat volledig in het thema van de harmonie en evenwicht en laat daardoor de luisteraar even loskomen van ruimte en tijd. De pianist slaagt er in om tijden en plaatsen aan mekaar te koppelen als waren ze een geheel. Hij doet dit in alle rust en overtuiging en het resultaat is dan ook bijzonder rustgevend. Het laat de luisteraar even wegdromen van tijden waarin alles al snel genoeg moet gaan/ Men wordt ondergedompeld in het cerebrale van de barok, om even energiek te worden opgewekt door Rachmaninov  die alles even uit balans haalt en tenslotte opnieuw te berusten en nog extra te genieten. Alles komt terug onder controle, een zalig effect. Een echt feel good album.

FUG 823 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord