Passionnément: Drama en overgave in mondaine Hollywoodsferen

by Knopskaya

Palazetto Bru Zane – het Centre de Musique Romantique Française –  gunt de lezer en luisteraar telkens opnieuw een blik achter de schermen van een muzikale uitvoering uit het verleden. Voor de jongste editie ging de keuze naar André Messager (1853-1929) die toch een spilfiguur was in het fin de siéclegebeuren. Hij studeerde samen met Gabriël Fauré en Camille Saint-Saëns, en was gevierd als dirigent van talloze opera-uitvoeringen. Hij werd op handen gedragen door Debussy, voor wie hij de première van Pélléas et Mélisande dirigeerde. Daarnaast was hijzelf begenadigd componist. Het oeuvre dat hij naliet was zeer divers; van koorwerken, over orkestraal werk naar een indrukwekkende collectie opéra comiques, lyriques en operettes.

Messager was van simpele afkomst. Zijn vader was belastingsinner en zijn moeder werkte in een hotel. Dat de jonge André zijn uitlaatklep vond in het spelen van piano, was behoorlijk tegen de zin van zijn vader, die hem op kostschool stuurde. Het sterkte de jonge Messager enkel maar in zijn keuze voor de muziek.  De  man zijn ervaring en finesse – ook grotendeels te danken aan de teksten van Albert Willemetz –  stonden op hun hoogtepunt toen hij in 1926 Passionnément aan het grote publiek voorstelde.

Het is een verhaal van drama en passie met een Hollywoodkantje. Twee gewiekste zakenmannen moeten de deal rond een stuk grond sluiten. De Amerikaan laat zijn vrouw zich als oudje verkleden, terwijl de Fransman met vrouw en minnares uitpakt. Tegen alle verwachtingen in worden de “oude” vrouw en de viriele Fransman echt verliefd. Een contract, een jacht en een villa, hoe mondainer kan het nog worden. Dallas avant la lettre, maar dan fijnzinnig en totaal muzikaal verantwoord in scène gebracht. Het karakter van de geniale fijnproever die Messager was op zijn best, een sarcast met stijl. Het geheel zou in 1932 zelfs een Paramount verfilming krijgen.

Ontdek wat de pers toen schreef, wat de critici dachten, hoe de componist het geheel zag, werp een blik in zijn omgeving. De volledige teksten van alle drie acten. Ontdek de uitvoerders van toen en nu – Het Münchner Rundfunkorchester o.l.v. Stefan Blutner.

Een prachtig boek vol historische prenten, met CD, gedrukt op 5000 exemplaren – BR Klassik – Hardcover – 978-84-09-29103-8 http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord