Seymour Reads The Constitution – Brad Mehldau Trio

by Klaas Chielens
Brad Mehldau Trio

Seymour Reads The Constitution - Brad Mehldau TrioMet “Seymour Reads The Constitution” keert Brad Mehldau, na een eerdere uitstap langs het werk van Bach, na twee jaar terug naar zijn vertrouwde trio. Samen met muzikanten Larry Grenadier op bas en drummer Jeff Ballard weet hij te betoveren. Centraal staat uiteraard de virtuositeit van Mehldau, die het klavier bespeelt met een meeslepende dynamiek waar de energie bij momenten van af spat.

Eigen composities

Op dit album zijn slechts drie eigen composities opgenomen. Het openingsnummer, “Spiral”, dat zijn naam niet heeft gestolen; bij momenten soms erg opdringering aanwezig, dan weer kalmer om dan opnieuw uit te barsten in een veelkleurig spectrum. Verder zijn er ook nog het titelnummer, “Seymour Reads The Constitution“, en “Ten Tune“. Het titelnummer is een erg toegankelijk nummer waar ook de baspartij uitvoerig aan bod komt, in muzikale dialoog met het pianospel van Mehldau. Ten Tune tenslotte start twijfelend en aarzelt tussen een optimistische speelwijze en een eerder melancholische ondertoon; het komt schoorvoetend op gang, om uiteindelijk dartelend zijn weg te vinden naar een onzekere nervositeit om dan toch weer in rust te eindigen. Ondanks het beperkte aantal eigen nummers zijn deze toch goed voor zowat de helft van de duurtijd van de plaat.

en bewerkingen

Brad Mehldau verzamelde een eigenzinnige keuze aan bewerkingen op Seymour Reads The Constitution. “Friends” van de Beach Boys wordt onder handen genomen, zonder evenwel het originele walsende ritme uit het oog te verliezen. Het genie van Brian Wilson gekoppeld aan dat van Brad Mehldau zorgt voor een tijdloos nummer dat zowel jazz fans als Beach Boys aanhangers kan bekoren. Ook McCarthy komt aan bod met een herwerking van zijn “Great Day“. Ook hier wordt het nummer herleid tot de basis; vertraagd, ontleed als het ware en ontdaan van alles behalve de essentie van het nummer. Vooral Jeff Ballard komt hier aan bod en treedt meer op de voorgrond met een erg minimalistische maar meeslepende drumpartij en alweer een boeiende dialoog tussen bas en piano.
Andere nummers die aan bod komen zijn “Almost Like Being In Love” van Frederick Loewe, “De-Dah” van Elmer Hope en Sam Rivers’ “Beatrice“. Ook bij elk van deze nummers gaat het trio aan de slag met klassiekers, zij het dan deze keer wél uit de jazz.

Details

Volledige track lijst: Spiral, Seymour Reads the Constitution, Almost Like Being in Love, De-Dah,  Friends, Ten Tune, Great Day, Beatrice.

Artiesten: Brad Mehldau: piano; Larry Grenadier: bass; Jeff Ballard: drums.

Album: Seymour Reads The Constitution op platenlabel: Nonesuch Records
Te verkrijgen in de betere platenzaak of te beluisteren op de gekende online platformen Spotify en Apple Music.

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord