THE ROOM: TIME & SPACE

by akim a.j. willems
Tne Room: Time & Space

“Als ik de kat over de piano laat lopen, componeert ze ook zo’n stuk.” Het was duidelijk: de poetshulp was niet meteen enthousiast over de verdiensten van “The Room: Time & Space” – vijf vrije improvisaties van Seppe Gebruers (twee piano’s, een kwart toon verschillend gestemd), Hugo Antunes (geprepareerde en niet-geprepareerde contrabas) en Paul Lovens (drums, cymbalen en gongs) die in februari 2016 opgenomen werden in “ke nona” in Mechelen en recent op cd verschenen. Zelf waren we bij momenten ook tevreden dat we onze medicatie genomen hadden die dag. Nochtans kunnen we experimentele jazz meestal goed smaken en valt er eigenlijk weinig negatiefs over de cd te zeggen.

RUIMTE LATEN

De opzet van dit trio is interessant en muzikaal moedig. Improvisaties kennen vaak een verraderlijke ‘ieder voor zich’-onderstroom. Muzikanten gaan dan wel eens haantjesgedrag vertonen, tegen elkaar opbieden, opspelen om zeker gehoord te worden. Ze lopen elkaar daarbij meer dan eens voor de voeten en struikelen vervolgens collectief over hun noten. Dit trio vecht geen partijtje muzikaal armworstelen uit en staat elkaar niet naar het leven om de ‘spotlight’ op te eisen. Alle angst om ruimte te laten – die mogelijks door een ander wordt ingepikt – wordt op “The Room: Time & Space” uit de kamer verbannen. Daardoor krijgen de sterktes van elke muzikant de tijd en de plaats om optimaal naar boven te komen.

HAANTJESGEDRAG

Het mooist en sterkst laat die open ruimte zich muzikaal opvullen in het openingsnummer (Room 1), waar de balans binnen het trio van seconde 1 tot en met seconde 392 goed zit, en in de rustiger en meer gedragen stukken van de vier andere nummers. Niet toevallig die stukken waar de bas en/of het slagwerk op de voorgrond treden in plaats van de piano’s; die vertonen – vooral in de eerste helft van “Room 6/7” en “Room 3” –  soms toch nog een beetje haantjesgedrag en klinken dan misschien inderdaad wel “alsof de kat het ook kan”.

KORTOM

Een verdienstelijk experiment dat wat doorzettingsvermogen en een geoefend oor vraagt, maar enkele uitmuntende passages als beloning in petto heeft voor wie het uitzit tot het einde.


Seppe Gebruers, Hugo Antunes & Paul Lovens
The Room: Time & Space
2018 – el NEGOCITO Records – www.elnegocitorecrods.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord