Zoete klanken uit de pubs van het oude Londen

by Knopskaya

Het was een woelige periode in het Londen van 1651. Cultuurhuizen zoals de opera en het theater waren vanwege de bugeroorlog al een hele poos gesloten. Maar geen nood, het nachtleven had zich verder ontwikkelt. Tijdens de Londense uitgaansnachten van toen werd alle miserie even opzij geschoven om plaats te maken voor vrolijke muziek.

Het ensemble PRISMA wil deze atmosfeer ten volle meegeven aan het publiek, als in een soort van muzikale verhalenvertelling. Het is de folk van toen, de cultuur van het volk die oprijst en die alle gevoelens van dat moment verpakt in een aaneenrijging van melodieën en klankkleuren. Wat in het hart leefde, werd uitgedrukt in muziek, alsof het een noodzaak was. Het was niet enkel het volk dat zich aangesproken voelde hiertoe. Ook grote namen voelden zich aangetrokken tot de kracht van de folk. Zo vinden we er heel wat van terug in het werk van Henry Purcell.

Aan het einde van de burgeroorlog begon er een nieuwe wind van vrijheid te waaien doorheen het Londense culturele landschap. Het theater opende opnieuw de deuren en wekt ook de interesse van de gewone mens die op zijn of haar beurt de kunstvormen die aangeboden worden, zoals bijvoorbeeld dans en lied, meenemen naar het publeven. Zie het als transcripties van materiaal dat uit het “serieuze” kunstleven mee in het nachtleven van toen werd gezogen.

Met Prisma kunt u een avond in zo’n pub doorbrengen, op een avond dat namen als John Playford, Purcell en Niel Gow er hun opwachting maken te midden van een aantal melodieën die uw Anglofiele ziel zullen laten opleven. Het steekt allemaal een beetje in mekaar als een jamsessie van toen, waarbij niets anders nodig is dan uw gevoelig oor voor opzwepende klanken, melodieën vol vermaak, oprechte gevoelens en weerspiegelingen van wat in ieders ziel schuilt, klanken vol emotionele herkenning. Prachtige fluitklanken klinken fijnzinnig op de achtergrond van luit viool gamba en percussie. Een mooie weergave van de instrumenten die toen reeds gebruikt werden.  De inleving en speelvreugde van de muzikanten is overheersend.

Een prachtig album dat klassieke muziek linkt aan folk, vol amusement en emotie. Onmisbaar voor al wie houdt van levensvreugde met dat tikje nostalgie.

Fuga Libera – FUG 814 – http://www.outhere-music.be

PRISMA:

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord