Hobo en piano in beweging

by Knopskaya

De hobo is een instrument dat wel eens vaker in de kijker mag worden gezet. Organisator  van de middagconcerten in AMUZ – Luk Callens – zelf hoboïst –  zal dit moeiteloos beamen. En zo werd het middagconcert van vrijdag l.l. er één met hobo en piano.

Het mag gezegd, Olivier Doise is een bijzonder hartelijk man. De manier waarop hij over de composities die hij zou brengen sprak, was zo begeesterend dat het publiek onmiddellijk wist dat men bij hem in goede handen was. Hij heeft zowel aan solocarrière als een carrière als kamermuzikant binnen diverse ensembles en is vast verbonden aan de opera van Parijs. Pianiste Michèle Urdal speelde reeds concerto’s van Haydn op de leeftijd van negen jaar en volgde internationale studies. Ze heeft evenals Doise een voorliefde voor de kamermuziek.

En die voorliefde voor kamermuziek werd in de verf gezet tijdens dit middagconcert. Aangevangen werd met 3 Romances van Robert Schumann (2810-1856), geschreven uit liefde voor zijn vrouw Clara. Zij zou zelf een romance gecomponeerd hebben als antwoord aan haar echtgenoot – en vader van haar vijf kinderen. De manier waarop deze romances werden gespeeld was bijzonder dynamisch. Doise houdt ervan om zijn muziek in volle beweging over te brengen. Uw ogen sluiten zou hierbij een belediging betekend hebben aan de muziek.

Van Maurice Ravel (1875-1937) werden twee composities gebracht. Allereerst Le tombeau de Couperin pour hautbois et piano. Mooi was dat er ook gekozen werd voor een stuk voor piano solo – Jeux d’eau. Integer en klaterend aangevat om als een sierlijke waterval te eindigen. Tijdens een concert is een pianist een evenwaardige partner aan het te begeleiden instrument. Dit verdient veel vaker een solo-ervaring. Men zegge het verder.

Afgesloten werd met een sonate voor hobo en piano in drie delen van Francis Poulenc (1899-1963), een laat werk. Vooral de derde beweging werd door Olivier Doise beschreven als een meesterwerk. En zo behandelde hij het ook, met inleving. Wanneer men iets als meesterwerk beschrijft, dient men het ook zo over te brengen.

Als extra werd het publiek getracteerd op een kleine, lieflijke compositie van Olivier Messiaen. En toen was het weekend begonnen…

De middagconcerten in Amuz zijn perspartner van Klassiek Centraal.

De volledige programmering vindt u hier terug


  • WAT: Middagconcert Amuz
  • WIE: Olivier Doise, Michèle Urdal
  • WAAR: AMUZ, Antwerpen
  • WANNEER: 19 janunari 2018

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord