Kiyotaka Izumi – De piano vertelt

by Knopskaya

Vorig jaar trad de Japanse-Vlaamse pianist Kiyotaka Izumi reeds op tijdens de Antwerpse middagconcerten in AMUZ. Wat toen vooral opviel was het sprookjesachtige karakter waarmee hij speelt. Deze keer nam hij het publiek weer op sleeptouw, recht naar de wereld van de fantasie.

Izumi begon zijn studies in Japan, maar vond in Vlaanderen zijn tweede thuis. Hij studeerde aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel waardoor hij een totale voeling ontwikkelde met onze muzikale traditie. Het mooiste voorbeeld zijn zijn uitvoeringen van de uitbeeldende muziek van  Emmanuel Durlet (1893-1977), de dichter van het klavier. Ook tijdens dit concert speelde Izumi een werk van Durlet, Noodlot en leven. Het werk wordt gekenmerkt door diepe lage tonen met hier en daar een sprankel hoop tussen.

Het concert werd eerder aangevat met Hamlet op.67bis van Peter Tchaikovski (1840-1893) in 8 bewegingen. Deze compositie duurt een kleine dertig minuten, maar gaat door het verhalende inlevingsvermogen van Izumi geen moment vervelen. Vervolgens speelde hij een eigen arrangement uit Doornroosje op.66a, eveneens van Tchaikovski. Hier werd het verhalende deel nog sterker, vermoedelijk door de elementen die Izumi zelf in de muziek legde. Izumi laat prinsessen stralen en feeën schitteren met kroontjes en bloemetjes in zijn toucher.

Het kon niet anders dan dat Frédéric Chopin (1810-1849) zou worden verteld via het klavier. Het Scherzo nr.2, op.31 werd gekenmerkt door mooie stiltes tussen sterk visueel gespeelde muziek. Niets theatraals of overflamboyant, maar een mooie reis doorheen het hoofd van de componist.

Tot slot schonk Izumi het publiek wat uit zijn geboorteland, namelijk een zelf bewerkt Japans liedje, zeer lieflijk en verfijnd. Velen waren het eens, het had een stukje Durlet kunnen zijn, maar het was het niet. Dit pleit voor zowel componist als uitv

Interesse naar de voledige programmering van dit seizoen? Klik hier


  • WAT: Middagconcert AMUZ
  • WIE: Kiyotaka Izumi
  • WAAR: AMUZ, Antwerpen
  • WANNEER: 27 oktober 2017

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord