Nouvelle Philharmonie piano trio

by Knopskaya
Pianotrio Nouvelle Philharmonie

Soms is het nuttig om onbevangen naar een concert te gaan. Op zaterdagavond in Opus 4 werd dit nogmaals bevestigd. Ik liet me er totaal overdonderen door een jong Wit-Russisch pianotrio, een onverdondering in een meer dan positieve zin.

De muzikanten werden voorgesteld door gastheer Frank De Vos. Tijdens de presentatie wees hij erop dat de tournee die de heren op dit moment door Europa maken, ter promotie is van hun pas verschenen CD.

Het pianotrio Nouvelle Philharmonie bestaat uit echte rasmuzikanten die via hun instrumenten hun Slavische ziel laten spreken.

Artiom Shishkov (1984) begon viool te spelen toen hij slechts vijf jaar oud was. Zijn talent werd reeds vroeg herkend. Toen hij acht jaar oud was, debuteerde hij als solist bij de Belarusian State Philharmonic. In 2007 studeerde hij af aan de Belarusian State Academy of Music, waarna hij zijn studies vervolledigde aan de Vienna University of Music and Performing Arts. Hij was laureaat in vijftien internationale muziekwedstrijden, waaronder de Koningin Elisabeth Wedstrijd (finale 2012).

Cellist Dima Tsypkin (1980) studeerde aan de Belarusian State Academy of Music in Minsk. In Frankrijk, aan het Conservatoire Supérieur de Paris CNR zette hij zijn studies verder. Hij speelde vooral in kamerorkesten waarmee hij door een groot deel van Europa toerde. Zijn repertoire bestaat vooral uit Haydn, Dvorak, Schumann en Voegelin. Hij won reeds meerdere prijzen, waaronder een derde plaats in de International Johannes Brahms Chamber Music Competition. Als orkestmuzikant mocht hij onder grote namen werken zoals Zubin Metha, Placido Domingo en Lorin Mazel.

Pianist Sergey Smirnov (1980) studeerde in 1998 aan de Belarusian Academy of Music af en besloot zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Daar behaalde hij zijn master als solopianist in 2006. Sergey is een soort creatieve duizendpoot die zich naast een carrière als solopianist ook ontpopt heeft tot een getalenteerd orkestpianist. Zijn repertoire gaat van Bach tot hedendaags. Ook buiten Europa mocht hij zijn talent reeds tonen. Zo trad hij op in Japan waar hij laureaat werd in de Takasaki International Art and Music Competition.

Zuid-Amerikaanse passie met Slavisch karakter

Tijdens het eerste deel brachten zij “Les Saisons”, Opus 37b van Peter Tchaikovski in een bewerking van Alexander Goedicke. Het publiek mocht in totaal van 12 karakterstukken genieten, één voor elke maand van het jaar. Dat het hier om bijzonder talent ging, werd reeds op het einde van de maand januari duidelijk. Alle sneeuw, wind, hagel die het voorjaar met zich meebrengt, mocht verder op me afkomen. Hoe koud de wind ook waaide en sneed, de viool waaide en sneed melancholisch mee. Dat deze muziek op dit trio hun lijf geschreven staat, werd duidelijk door hun eigen beleving. Men kon drie muzikanten ervaren die zich nog steeds lieten ontroeren door de schoonheid van hun muziek, hoe vaak ze deze stukken ook al gespeeld hadden. Wanneer één instrument zweeg, zag men zijn bespeler genieten van de muziek van zijn collega’s. De pianist liet de muziek golven als een zee waarop twee mooie zeilschepen, viool en cello, sierlijk vooruit voeren. Pure klasse!

Na de pauze volgde een memorabele uitvoering van “De vier seizoenen van Buenos Aires”, de “Cuatro Estaciones Porteñas” van Astor Piazzolla in een arrangement voor trio met piano door José Baragato. Het trio gebruikte al zijn Slavische charisma om de Zuid-Amerikaanse passie in ieder seizoen naar voor te brengen. Naast het perfecte samenspel en door hun meeslepende lichaamstaal werd tijdens de uitvoering hun totale overgave duidelijk. Zij versmolten met de muziek en begeesterden het publiek dat hen hiervoor met een staande ovatie beloonde.

Het feestelijk programma van de avond werd door het trio met “Birthday present for myself” van de Russische componist Pavel Karmanov (1970) afgesloten. Voor zijn drieëntwintigste verjaardag in 1993 schreef deze Moskoviet een prachtige muzikale parel, een meer dan mooie kers op de taart van deze memorabele avond.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord