Trio Impression – indrukwekkende dynamiek in Amuz

by Knopskaya

Het is altijd fijn wanneer jonge muzikanten zich verenigen in een ensemble. Wanneer men een jong ensemble ziet dat al meer dan tien jaar op het podium staat, is dat nog indrukwekkender. Trio Impression – pianist Florestan Bataillie, violiste Fien Van den Fonteyne en cellist Riet Van den Fonteyne – bewijst dat het bestaat. Meer nog, wanneer je zo lang samenspeelt, weet je exact wat je wenst over te brengen.

Vrouwen op reis
De indrukken die tijdens het middagconcert van vrijdag 11 maart werden bezorgd, waren zowel actueel als universeel. Ter gelegenheid van de internationale vrouwendag enkele dagen voorheen, werd een pianotrio , opus 17 in sol klein, van Clara Schumann (1819-1896) gebracht. Het was vooral de zeer persoonlijke lyriek van het drama uit haar persoonlijke leven die de compositie kleurde. Op het moment dat ze dit trio schreef, was ze met haar zieke man Robert op reis. Tijdens die reis kreeg ze ook nog eens haar zoveelste miskraam te verwerken. Vreugde, verdriet, onmacht en ook wel heel wat liefde kleuren deze vooral vloeiende compositie.

Iers exotisme
Het Trio sur des mélodies populaires Irlandaises in drie bewegingen van de Zwitserse componist Frank Martin (1890-1947) speelde met ritmes, structuren en melodieën. Typische Ierse melodieën, met toch ook Aziatische knipogen, een beetje post-exotisme in virtuoos opzwepende vorm. Zo interessant dat men de knipogen graag opvangt om dan nieuwsgierig uit te zoeken waar ze heengaan. Een labyrint waar iedere muziekliefhebber graag in verdwaalt.

Geen sfeer zonder Piazzolla. De Primavera Porteno mag niet ontbreken aan het begin van de lente. Sfeervol energiek, helemaal anders dan de vorige compositie en toch binnen één mooi kader gebracht.

België boven
En ook al helemaal geen concert zonder sfeervolle afsluiter. Bataillie (geb. 1992) componeerde speciaal voor het trio zijn Belgian Blues, een compositie ter absolute opwaardering van ons Belgisch volkslied. Een statement in verwarde tijden waarin we moeten samen doorgaan? Vast wel, maar daarnaast ook een heel speels werk dat bewijst dat ons volkslied echt niet het meest bizarre ter wereld is zoals velen beweren. Het zit hem allemaal in wat je ermee doet!

Een bevlogen Trio met een programma dat het publiek meeneemt op verschillende paden die opnieuw samenkomen.

Middagconcert gemist?

Op vrijdag 18 maart speelt Cesar Laporev samen met Uschik Choi Poulenc, Ysaÿe en Franck op piano en viool

Meer info: http://www.middagconcerten.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord