De kracht van het Gebaar

by Knopskaya

Fotograaf Benny De Grove was jarenlang media fotograaf, waarna hij zijn liefde voor kunst en belevenis en bewustzijn de vrije loop liet Zo liep hij al een hele poos rond met het idee om doven te portretteren en zo het zintuiglijke aspect in zijn ervaringen aan de toeschouwer te laten kennen. Het toeval zorgde ervoor dat hij in contact kwam met het museum Dokter Guislain in zijn thuisstad Gent en via hen met Doof Vlaanderen.

Centraal staat de taal waarin doven met horenden communiceren, de gebarentaal die vijftien jaar geleden erkend werd in het Vlaamse Parlement.

De Grove koos voor een naïeve benadering van het onderwerp vertrekkend vanuit de zintuigen. Gezien de dovenwereld voor hem een zo goed als ongeopend boek was, stelde hij al die gewone, eigenlijk totaal voor de hand liggende vragen die men zich wel eens durft af te vragen bij het onderwerp. Hoe gaat een dove mens om met geluid? Hoe normaal is het andere? Hieruit volgen portretten van gewone mensen als u en ik, maar die spreken met hun handen en horen met hun ogen, wat eigenlijk een gelijkmaker in ervaring blijkt te zijn – De kracht van en nood aan communicatie.

 

Doven Zien, 16 portretten van Gebarentaligen, Benny De Grove i.s.m. Doof Vlaanderen, Erfgoed Zusters van Liefde JM en Museum Dr Guislain.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord