De levendige kunst van Tineke Cokelaere – expo’s september en oktober

by Knopskaya

Tineke Cokelaere is woonachtig te Roeselare,  hedendaagse kunstschilder, getrouwd en 2 zonen met 14 en 13. Ze is nog maar recent begonnen haar passie te volgen. De corona-periode bleek de ideale trigger om haar dromen in werkelijkheid om te zetten. Een eerste solo expositie volgde in september 2022

Vaak werk ik met textuurpasta’s, acrylverf en verschillende soorten palletmessen. Mijn levendige schilderijen zijn dikwijls geïnspireerd door de natuur, dromen en mijn leefomgeving. Mijn werken zijn vaak abstract en ik maak veel gebruik van texturen, aardetinten of felle kleuren. Ik ben autodidact.  Mijn stijl, onderwerpen, technieken en de algehele esthetiek van mijn werk evolueert steeds. Ik ben altijd aan het leren en experimenteren met nieuwe manieren om kunst te maken, en ik ben van plan om nooit te stoppen met het verkennen van mijn werk. Ik geloof dat er binnen de kunstwereld te veel te leren valt om vast te zitten aan een heel specifieke niche (althans voorlopig!). In de afgelopen 3 jaar is mijn impasto-techniek solide en uniek geworden voor mij en mijn werk, maar mijn onderwerpen veranderen voortdurend.

 

Kunst moet alle zintuigen prikkelen.

Kunst spreekt een eigen taal die alleen het hart begrijpt.

Ik vind het zalig om de mensen met mijn schilderijen zo diep te raken dat ze een moment van euforie beleven. Dat kunst beroert is zeker, het magische moment waarop het oog plots geprikkeld wordt door een schilderij, de intense aandacht wordt getrokken door een kleur, een compositie, een thema of verhaal dat we er in menen te zien.

Kunst opent een weg naar een wereld buiten het rationele denken en speelt met de doorleefde kern van ons bestaan, die niet in begrippen uit te leggen is.

Kunst kan mensen vervoeren en ontvoeren naar die dieptebeleving van hun bestaan.

Onze psyche is in staat om zonder theorie, gedachten of verklaringen te beseffen waar de lijnen, vormen en kleuren op een schilderij overeenkomen met wat er zich in onszelf afspeelt. Dat is zuivere beroering. Een moment van volmaakt evenwicht. Dit totaalgevoel kan bij sommigen zelfs het eigen leven bevestigen of integendeel oproepen anders te gaan leven.

Hoewel deze beleving en de mogelijk louterende gevolgen ervan zeer individueel blijven, mogen we stellen dat kunst iets in ons losmaakt dat niets met rationeel denken heeft te maken.

Kunst willen uitleggen veroordeelt ons tot een rationele ervaring. Het gaat hier louter om het waarnemen, de overgave, de gedachteloze ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat het genieten van kunst kan bijdragen tot een duurzamer geluk en zingeving in leven en werk. Met mijn schilderijen het leven mooier maken, een sprankeltje licht in soms moeilijke tijden! Dat is mijn drijfveer

Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg? Een dame zei mij: “Je schildert het licht van Monet.”  

Exposities in september en oktober:
  • 1 tot en met 14 September 2023 elke dag van 11u – 17u: Huis Ter Beurze, Vlamingstraat 35, 8000 Brugge https://huisterbeurze.be/
  • 8 , 9 en 10 september 2023: tentoonstelling Sterrenstof in de Heilige Magdalenakerk te Brugge 
  • Oktober: Cultuurhuis de Keizer in Lichtervelde https://www.cultuurhuisdekeizer.com
  • 28 Oktober 2023: Meet and Greet in Cultuurhuis de Keizer vanaf 19.00 uur.
  • 7 en 8 oktober 2023: Art point, Kasteel Borluut te Gent

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord