Freddy Algoet – kleurrijke ontmoeting in de Malt

by Knopskaya

Freddy Algoet heeft zijn ideeën laten rijpen, maar liefst vier decennia lang. Het resultaat zijn semi-abstracte tableaus in zachte, bijna dromerige basiskleuren die samen een landschap vormen in de geest van de aanschouwer.

U kunt ze nog tot 24 april bewonderen in de expositieruimte de Malt, Leuvensesteenweg 350, Boortmeerbeek.

Welkom!

Algoet:

Met kunst ben ik definitief van start gegaan toen ik mij inschreef in academie van Mechelen in 2010, dit op aanraden van oud-leerlingen die van de creativiteit in mijn lessen hadden genoten. Zo ben ik dus gestart op mijn 65 na 42 jaar onderwijs als leerling in de academie. Ik volgde een schilderopleiding en nu nog volg ik al 7 jaar opleiding in het multidisciplinaire atelier van Herman Vaningelgem, waar kunstenaars uit verschillende richtingen iedere week hun ervaringen delen en bespreken.
Ik ben dus eigenlijk een laatbloeier die dagelijks met passie bezig is met kunst en ben van plan om dit hopelijk nog lang te mogen doen.
Meestal zijn mijn werken gebaseerd op visuele waarnemingen die mij op de ene of andere manier emotioneel bij het onderwerp betrekken. Dit kan te maken hebben met de inhoudelijke geladenheid van het onderwerp zelf of een eigen ervaring die ik met het onderwerp vereenzelvig. Zelden of nooit is er menselijke aanwezigheid, maar wel de sporen die de mens achterlaat. Dan pas start het proces van de realisatie, een zoektocht naar een finaal resultaat waarbij ik het gevoel moet hebben dat het werk de uitstraling is van de innerlijke dialoog die heeft plaats gehad tijdens de realisatie. Soms denk ik dat een werk bij de aanvang reeds kant en klaar geestelijk aanwezig is, maar door mezelf moet ontdekt worden.

Een relatie met ‘tijd’ is vaak aanwezig, een eerder nostalgische relatie die verwijst naar de eindigheid en vergankelijkheid zonder te vervallen in romantiek. Meestal is het werk een geabstraheerde bestaande realiteit. Door bepaalde details uit te vergroten of weg te laten, ontstaat een imaginair beeld open voor interpretatie.
Mijn werken stoppen niet aan hun fysieke grenzen, maar vertellen hun verhaal verder daar buiten. Het is dan aan de toeschouwer om het beeld dat ontstaan is gevoelsmatig aan te vullen. Zo kan ieder beeld telkens een eigen leven gaan leiden bij ieder individu.

De materie waarmee gewerkt wordt, beperkt zich niet tot verf alleen. Het gebruik van andere media vormen telkens een uitdaging om kracht en spanning in het werk te krijgen. Soms verwerk ik een ‘objet trouvé’ en plaats dit in een totaal verschillend kader waardoor er een abstractie kan ontstaan en toch weer niet. Het eigenlijke werkproces is een zoektocht waar het toeval soms mee de richting bepaalt van het uiteindelijke resultaat.

http://www.falgo.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord