Nude is beautiful – Koningin Vrouw aan het woord

by Knopskaya

Het kwam onlangs allemaal een beetje spijtig in de media, alsof professionaliteit en vrouwelijkheid niet hand in hand zouden kunnen gaan. Niet enkel een aanslag op eigenzinnigheid, vrijheid, maar eveneens een aanleiding tot associaties die kunstzinnige elementen m.b.t. vrouwelijkheid plots naar de achtergrond schoven.

Wie onder ons, man of vrouw, heeft er nog niet vol bewondering gekeken naar een mooi gefotografeerd of geschilderd naakt vrouwenlichaam? En wie onder ons werd er niet net geraakt door de eenvoud, sereniteit, schaduwen, lichtinvallen, zachtheid en jawel – kracht? Jawel, u ook.

We gingen in gesprek met een jong model binnen de kunstfotografie.

Eefje Sas:

Ik ben eigenlijk begonnen om een taboe te doorbreken. Zelfs in 2020 is het nog te jong, te oud, te dik, te dun. Iedereen moet de dag van vandaag van plastiek zijn met een D of E cup, volle billen en dikke lippen. Een echte vrouw zoals ze is, is dikwijls een no go . Net daarom ben ik voor mezelf begonnen. Ik ben erg mager en heb weinig borst. maar wil tonen dat ik een even mooi lichaam heb als een vol model. Klein, groot, groen, geel. Als je maar uitstraling hebt, zo simpel is het.
It’s all in the mind
Ik vind persoonlijk  naakt een statement. Maar het is zeker zo dat in bepaalde stijlen van fotografie de mooiste lijnen doorheen een naakt lichaam lopen. De fotograaf krijgt hierdoor eindeloos veel mogelijkheden om zijn creativiteit uit te spelen. Dat is gewoon super interessant voor beide partijen. We leren telkens bij en tenslotte worden we allemaal naakt geboren.
Ik shoot meer naakt dan met kledij en hou van wat afwisseling in stijlen. Of het naakt of gekleed is, maakt me niet uit. Zolang de fotograaf  me respecteert en ik het gevoel heb dat hij aan een mooi kunstzinnig project werkt zonder pornografische bijbedoelingen, is het mij gelijk of ik aangekleed ben of niet. De uiteindelijke bedoeling is het creëren van mooie beelden. Ik maak van op voorhand dan ook duidelijke afspraken.

Je eigen kunstwerk

De kunst zit voor mij in de expressie die je meegeeft, de lijnen in je lichaam, het unieke van je lichaam, want iedereen is anders, en dat is de boodschap die je meegeeft. Ik zet bij elke foto op instagram  #womenempowerment, dus ik steun en help ook andere modellen om te poseren en ik maak daarbij duidelijk dat naakt zijn, of je nu een buikje hebt of niet, altijd mooi in beeld kan gebracht worden door de juiste persoon. In mijn ogen is iedereen zijn lichaam een eigen kunstwerk.

Waarde en veiligheid

Buiten een enkele  slechte ervaring heb ik de eer gehad om met veel goede en toffe fotografen te mogen samenwerken. Respect is zeer belangrijk in het naakt fotograferen en dat is zeker niet aan iedere fotograaf gegeven. Een goede art nude fotograaf kijkt je aan in je ogen en vraagt dingen en eist ze niet. Je moet je op je gemak voelen bij iemand, anders zijn de foto’s toch niet goed. Duidelijk en goed afspreken is hierin belangrijk, ook als model. Ik doe steeds heel wat research, zoals portfolio’s bekijken en referenties vragen. Ik zal ook eerlijk zijn wanneer ik die persoon zijn stijl niet bij mijn persoonlijkheid zie passen. Eerlijkheid moet van twee kanten komen. Veiligheid en in waarde zijn twee pijlers waarnaar je  streeft als model. Je wil echt nergens belanden waar dit niet zo is. We zijn er om elkaar te helpen, maar zoals ik al aangaf goede afspraken maken goede vrienden.

Foto: Leo Poppe
Het portfolio van Eefje Sas is beschikbaar via Instagram en Facebook

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord