Petra Van Engelen – Puur natuur

by Knopskaya

Foto: Jo de Groote – Jo Photography

We leerden Petra Van Engelen kennen als de enthousiaste spring in ’t veld die twee edities van Kunst in ’t Kasteel te Deurne lang met een glimlach vertrouwd en nieuw publiek op stond te wachten. Onlangs had ze tussen de twee coronacrisissen in nog een succesvolle expositie in Roosendaal. Soms heb je niet veel woorden nodig om aan te voelen dat een schilderij bij je past, gewoon een instinctieve aantrekkingskracht. Dit gevoel overviel de meeste eigenaars van haar werk.

Petra Van Engelen begon als jong kind te tekenen, wat haar later naar de academie zou voeren. Aanvankelijk ontwikkelde ze een voorliefde voor abstract schilderen – hetgeen ze vandaag de dag trouwens nog heel graag doet – om later richting impressionisme te gaan.

Toch is het natuurlijke element binnen haar abstractere werk ook nooit ver te zoeken, door de structuren en kleurcomposities denkt men aan landschappen, zandgronden en stranden. Ze wil vooral de kracht en energie van de natuur, en daardoor ook van zichzelf via het doek doorgeven.

Haar inspiratie hoeft ze nooit ver te halen. Zelf woont ze met haar partner Lex in het midden van de Kempense heidegrond, niet ver van de Nederlandse grens, waar ze in welke richting ze ook kijkt enkel maar natuur kan bespeuren. De sterrenhemel hemel is haar trouwe avondmodel, waar bomen, struiken en water dit overdag zijn. Het leven dat haar kneedde werd haar trouwe gids.

Petra weet een breed publiek te bereiken met haar werk en dat is ook niet verwonderlijk. Doordat alles uit zichzelf komt, spreekt het de mens aan vanuit zijn puurste intuïtie. Wanneer men terug zijn oerinstincten leert gebruiken, beseft men vaak dat men zich kan identificeren met datgene dat er eerst was: De sterrenhemel, flora en vervolgens de mens.

Wat bovendien zeer treffend is, is dat Petra Van Engelen als geen ander een habitat kan creëren, zowel voor haar werk als haar publiek. Ook een gebouw kan een natuurlijk gegeven als landschap zijn. De kleur van de hemel, het welbehagen van de gebouwen waarlangs je tijdens die gezellige city-trip geniet van lokale Ambiente.

Dit alles geeft het werk van Petra een universeel karakter, zo alomtegenwoordig als de natuur zelf. En daarom past er bij ieder van ons een stukje Petra.

U kunt Petra Van Engelen terugvinden via de Petra Van Engelen Art pagina op Facebook.

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord