Piet Van Aken – De zachte ziel van Aquarel

by Knopskaya

Piet Van Aken (geb. Sint-Brixius-Rode,1945) trakteert zijn publiek op stilte, reflectie, adem. De rust die zijn taferelen uitstralen nemen u mee naar zijn wereld, waarin ook poëzie een belangrijke plaats bekleedt. Zijn werk leent zich dan ook uitermate tot wegdromen in uw eigen innerlijke wereld, of in de zijne. U hoeft er enkel maar een bundel van zijn hand  bij open te slaan.

Ziel
Van Aken combineert kleuren die op fascinerende manieren op de ziel inwerken en weet ze haast fotografisch te verwerken. Toch blijft er nog genoeg inspraak van de borstel, van de effecten die de toeschouwer prikkelen door een fijne techniek, een techniek die taferelen in mekaar laat uitmonden.  Het lijkt vaak of er een natuurlijke, maar net correct geproportioneerde wind doorheen waait die voor inwerkende lichtinvallen zorgen. Gedaanten worden mens, mens wordt gedaante. Het heldere vervaagt in gedachten.

                                                                                Twilight

Mijmering en geluk
Zijn werk staat de komende maand nog te bewonderen in het Leuvense Gasthuisberg, de plaats waar zoveel emoties en gedachten samenkomen; de vreugde om geboorte of  dood, het eenzame verblijf, gemis en mijmering. Van Aken neemt u mee naar de plaatsen waar hij kwam en zich verwonderde om de toeschouwer datzelfde gevoel via zijn werk te schenken. Italië is nooit ver weg, zijn thuisgemeente evenmin.

                                                                                  Pienza

Fingerspitzengefühl
Zijn werk bezit een grote instinctieve factor. Hij begon als autodidact  en liet zichzelf meeslepen langsheen de vormen van het vrouwenlichaam en andere natuurfenomenen, waaraan  die hij die toets weet te geven om ze als hogere macht te laten overkomen. Experimenteren is voelen en weten. Hij stelt sinds 1990 tentoon, en wil op deze manier ontdekken en evolueren.  Zijn weg bracht hem op ontelbare plaatsen in binnen- en buitenland, via zijn website http://www.aquisgranum.be  te raadplegen.

                                                                    Licht en donker

 

Telkens iets nieuws, binnen een eigen stijl, een constante groeier die reeds vertrok vanuit een matuur denken, maar met steeds frisse, explorerende geest.

Ontdekt u ook zijn werk en laat u in deze tijden troosten, verwonderen en verbazen, nog tot 2 april op Campus Gasthuisberg, Leuven.

Coverfoto: HLN

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord