Rik Vanovenacker: West-Vlaams, maar dan in ’t groot

by Knopskaya

Rik Vanovenacker loopt letterlijk over van levenslust. Zijn gezonde zelfbestuivende ambitie zorgde ervoor dat hij de dingen steeds groter ging zien en ook letterlijk zo ging aanpakken. Creatief zijn zat hem in het bloed. Als jonge kerel was hij al volop bezig met muziek en werd samen met zijn band beroemd in eigen streek. Daarnaast  heeft hij constant zijn eigen horizonten verlegd door reizen te ondernemen naar plaatsen waar de eerste de beste toerist niet van wakker ligt, zoals verborgen schatten langs de zijderoute. Dit zorgde voor ademruimte binnen een creatief proces dat wil spreiden en overschouwen, de kleine mens wil laten stilstaan bij de grote wereld.

Dat hij na een verkenning via schilderen en kleinere sculpturen de richting van die grote kunstwerken zou uitgaan is niet verwonderlijk, zijn kunst wil gezien worden en iets overbrengen, mensen nog kunnen verwonderen. Om diezelfde reden werd hij zelfstandig kunstenaar, hij vond dat hij geen moment te verliezen had.
Dat is de reden dat ik nu volledig zelfstandig kunstenaar ben geworden. No time 2 waste.
“Ik hou van monumentaal, van uitvergroting. Op een dag zal ik waarschijnlijk ook weer schilderen, maar dan uitvergrotingen.”
Vanovenacker: Met mijn creaties wil ik een groot publiek bereiken. Door de omvang zijn de werken over het algemeen buiten opgesteld wat een voordeel is. Ik steek er mijn hart en ziel in, en dat voelen mensen.
Heel de covid-toestand brengt mensen terug tot de essentie. We worden gedwongen van alles meer thuis te doen en mensen omringen zich  dan ook meer dan ooit met kunst om het zo aangenaam mogelijk en draaglijk te maken – muziek, een boek een sculptuur. Mijn kunst is daar ideaal voor.
Zoals het werk, DREAM-WISH-BELIEVE dat dit jaar tot stand kwam -een gigantische paardenbloem, 4m20 hoog. Dit werk heeft een grote symbolische betekenis. Je kan er 3 stadia van het leven in terugvinden:
Een gesloten knop. De kindertijd,
Een volmaakte pluisjesbol. Het volwassen leven.
De wegvliegende zaden. De vergankelijkheid.
Op dit laatste ligt de focus. Het tovert bij de mensen een instant glimlach op het gezicht. We worden allemaal teruggebracht naar onze kindertijd. We bliezen de pluisjes weg en spraken daarbij de grootste wensen, dromen verlangens uit. Wat we ons op dat moment niet realiseerden, was dat we bij het wegblazen ook honderden nieuwe toekomstige paardenbloemen zaaiden. Het is een ingenieuze plant die veel te bieden heeft. Het is de nummer 1 in onze streek voor de bijen, de bladeren zijn eetbaar voor de mens. Door zijn algemeenheid is de plant niet gewaardeerd.
Ik streef ernaar dat mijn werken zowel kracht als tederheid uitstralen.
Ik hou van veel verschillende processen.
En werk daarom werk ik zeer breed.
Ik heb ondervonden dat mijn voorkeur gaat naar duurzame oermaterialen
Zoals: steen, ijzer, brons…

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord