Daar werd wat groots verricht – Diederik Van Vleuten

by Pieter Chielens
Daar werd wat groots verrich

Hierbij wens ik elke lezer aan te zetten om meer te weten te komen over Oom Jan. Niet dat ik in mijn familie een Oom Jan heb rondlopen, en de lezer misschien ook niet… maar Diederik Van Vleuten had die wel, en ruwweg 10 jaar geleden kreeg hij van zijn vader het complete familiale “Indië-archief”.

Als theatermaker wist hij dat er een avondvullend programma in zat, waarin hij de geschiedenis van Nederlands-Indië kon vertellen, en dit alles opgehangen aan zijn Oom Jan.

Tussen 2010 en 2012 trok hij er in Nederland volle zalen mee, want hij bracht het op zo’n manier dat hele families kwamen kijken, zodat iedereen kon begrijpen wat hun ouders/grooutouders/… niet gezegd kregen.

De theatershows op YouTube

Mijn nachten met Churchill: https://www.youtube.com/watch?v=wywEzCxdACU&t=1s
Daar werd wat groots verricht: https://www.youtube.com/watch?v=ptOWrPKoXs8
Buiten Schot: https://www.youtube.com/watch?v=12JdqKSGbKI

Het werd ook opgenomen, en deze winter werd dit nogmaals uitgezonden op de Nederlandse televisie. Door een gelukje heb ik die uitzending gezien… en ik was er meteen door gegrepen. Het pakte me zo hard dat ik de avond daarna nogmaals keek, en mijn partner semi-verplichte om mee te kijken. Het bleef keer op keer straf hoe hij in zijn eigen stijl, dankzij persoonlijke teksten en rake bedenkingen, de wereldgeschiedenis zo tastbaar kan maken…

In 2018 verscheen er ook een rijk geïllustreerd boek met dezelfde titel waarin hij nog dieper ingaat op zijn familiale geschiedenis in Nederlands-Indië. Het is nog steeds verkrijgbaar (te koop via je lokale e-shop) en het maakt vele plaatsen en figuren nog zichtbaarder.

Na zijn uitgebreide tournee “Daar werd wat groots verricht” volgden nog 2 programma’s (Over WO1 en over Churchill), waarmee hij het genre van geschiedenis-theater op de kaart heeft gezet. Zowel “Daar werd wat groots verricht” als “Buiten Schot” zijn terug te vinden op ondermeer Spotify en …

Dankzij de coronamaatregelen en op algemene vraag geeft hij vanaf 2 april deze 3 theatershows integraal vrij op youtube.

Gaat dat zien, want daar word wat groots verricht!

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord