Onze jongere generatie kent ze wel allemaal. Men dweept met de Lord of the rings, Star Wars, of men draagt hevige hardrocktruitjes waar Wodan of een andere stoere godheid op prijkt. We zingen lustig tataratata wanneer we de Walkürenritt horen zonder titel of componist te kennen.
Götterdämmerung roepen we wel eens wanneer we willen laten zien dat we intellectueel kunnen vloeken, en zoeken er niet meer dan een vertaling van een Vlaamse verwensing achter. Een Walküre is dan weer een madam met lang haar en een helm met twee vleugels. Maar wat erachter zit, een dagenlange cyclus van vier opera’s, en hoe het verhaal loopt dat beseft nauwelijks nog een kat. Piet Lamberts Van Assche doet hier wat aan. Zijn boeiende lezingen voor het Davidsfonds dompelen u onder in de wereld van Wagners mystieke beleving.
Lamberts houdt van de creatieve aanpak, waarbij hij respect toont voor de hedendaagse verschijnselen die zich baseerden op het fenomeen van de Ring. Zo begint de lezing met een thema uit Star Wars waarbij hij het belang van het Leitmotiv in Wagners opera’s verklaart. Hij laat ze ook horen met de nodige uitleg en ironie. De lezing verloopt opbouwend met knipogen naar actuele structuren. Hij geeft hierbij toelichting over de personages; hoe oppergod Wotan in drie bijzondere verhoudingen staat tussen drie vrouwen. Fricka is zijn wettige echtgenote waarmee hij geen kinderen heeft. Zij is zowat de zure tante die de zaakjes wil op orde houden.
Met Erda, de godin van de natuur heeft hij negen prachtige dochters, en dat zijn nu die Walküren waar iedereen het maar over heeft. Brünnhilde, zijn favoriete dochter zal een bepalende rol spelen doorheen de hele cyclus, de rode draad met de rode haren. Zij staat symbool voor hart, gevoel en medelijden. Hierdoor zal zij ook de Wälsungen in bescherming nemen; de kinderen die Wotan bij een aardse vrouw verwekte – Siegmund en Sieglinde.En zo wordt opera per opera in de cyclus verder toegelicht: Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung.
Die Ring zelf bleef misschien even op de achtergrond. Als we dan toch de moderne toer op mogen gaan kunnen we het figuur Alberich vergelijken aan Golem. Alberich, de dwerg die aan het hoofd van de andere Nibelungen staat, stal namelijk het goud uit de Rijn. Deze ring bezorgde hem almacht.
Net wilde uw recensent nog schrijven over de reuzen of over hoe het Siegfried – de zoon van Siegmund en Sieglinde vergaat. Of hoe de Walküren de gesneuvelde helden van het slagveld naar het Walhalla brengen. En de ondergang van de goden – Götterdämmerung. Maar het einde van een verhaal vertellen is bijzonder laf. Daarom kan u enkel aangeraden worden zelf nog lezingen – die trouwens prachtig worden voorzien van beeld en geluidsmateriaal – van deze heer bij te wonen:
- Dinsdag 13/02/2018 om 20.00 u in Ontmoetingscentrum Polderbos – De Spiegelzaal, 9840 De Pinte (organisatie Davidsfonds)
- Zaterdag 24/02/2018 om 10.30 u (onthaal vanaf 10.00 u): Huset, Hoogstraat 49, Gent (organisatie WagnerVrienden vzw)
- Dinsdag 3/04/2018 om 19.30 u in het Raadhuis te Lommel , Dorp 58, 3920 Lommel (organisatie cc De Arenberg)
- WAT: Lezing Der Ring Des Nibelungen
- WIE: Piet Lamberts Van Assche
- WANNEER & WAAR: Donderdag 11.1.2018, Zaal Familia, Wommelgem
- ORGANISATIE: Davidsfonds
- Foto: Kirsten Flagstad als Brünnhilde – m.t.