Eerste Flanders Folk Awards

by Annelies De Meyere

Donderdag 11 februari werden de aller eerste Flanders Folk Awards uitgereikt. Tijdens de Week van de Belgische Muziek werd deze corona proof online show live uitgezonden op de kanalen van Flanders Folk Network. België barst van het talent! Iedere genomineerde band is een voorbeeld van hoe rijk, kwaliteitsvol en divers het Vlaamse folk landschap is. 

Geen makkelijke opdracht want de Vlaamse folk scene is springlevend. Er zijn heel wat steengoede bands actief in Vlaanderen. Dit valt misschien nationaal niet zo zeer op, want de meeste bands reizen Europa rond en zijn zeer gegeerd in het buitenland voor live optredens op evenementen, festivals en bals. De opdracht voor het selecteren van de genomineerden en het kiezen van de uiteindelijk winnaars ging naar een diverse jury die bestond uit leden die te midden van de hedendaagse muziekscene staan en affiniteit hebben met folk en traditionele muziek:

Kurt Overbergh (Artistiek Directeur AB), Marc Vandemoortele (Klara, Merodefestival), Daï-Linh Nguyên (Recyclart Brussel), Wim Wabbes (Artistiek directeur Handelsbeurs), Lobke Aelbrecht (JazzLab, Kunstenpunt), Dirk Van der Speeten (Muziekclub ‘t Ey) en Steven Reynaert (Dranouter Centrum). 

 Tijdens het online event konden we genieten van de muziek van de genomineerden en winnaars, in een weliswaar verder lege Handelsbeurs in Gent. 

Meest Beloftevolle Band – Bipolar Bows

De winnaar in de categorie Meest Beloftevolle Band werd Bipolar Bows. Dit jong strijkersduo opereert op de breuklijn van traditionele muziek, klassiek en jazz. De band bestaat uit violiste Lotte Remen en Toby Kuhn op cello. Eind 2020 kwam hun debuutplaat ‘Krunčhug’ uit. De winnaar werd bekendgemaakt door niemand minder dan Vlaams Minister President en Minister van Cultuur Jan Jambon. Bipolar Bows kreeg niet enkel de titel en trofee mee naar huis, maar ook een geldprijs van de Vlaamse Regering en een jaar lang trajectontwikkeling op maat aangeboden door VI.BE, aanspreekpunt voor de muzieksector en muzikanten. 

In de categorie Beste Live Band ging de award naar Tom Theuns en Aurélie Dorzée. Dit duo is al een hele poos actief op allerlei Europese folkpodia, ook als lid van andere folkbands. Zelf omschrijven ze hun muziek als “niet-essentiële reizen naar de grenzen van de folk”. Naar eigen zeggen verzamelen ze er vreemde virussen die ze in hun muzikale bloedbanen injecteren, om te kijken welke symptomen zich manifesteren! Hun live show is een mix van bizarre instrumenten, humor, straffe stemmen en heel veel speelplezier. Zij gaan ontvingen de award en een geldprijs aangeboden door Playright+

 Ten slotte werd de winnaar bekendgemaakt in de categorie Beste Album. De prijs ging naar het album August van Trio Dhoore. De band bestaat uit de drie broers Ward, Koen en Hartwin Dhoore. Het trio brengt met gitaar, accordeon en draailier instrumentale trad (traditionele Vlaamse muziek met een moderne twist) op een virtuoze en frisse manier. De winnende plaat, ‘August’ scheerde internationaal al hoge toppen en Trio Dhoore toeren dan ook al over de hele wereld.  De plaat is uit op Trad Records. Ook zij kregen naast de award een geldprijs aangeboden door Sabam for Culture.

 

Flanders Folk Awards gemist? Op donderdagavond 25 februari brengt Cultuurzender Podium 19 (https://www.vrt.be/vrtnu/kanalen/podium-19/) de hoogtepunten van de awardshow tot bij jou in de huiskamer!

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord