Hanne Deneire gaat voor verbinding in en door muziek

Componiste stelt muzikale kunstinstallatie in zwamvlokken voor in De Droomgaard (GVA)

by Knopskaya

Broechem, Antwerpen –

In de Droomgaard in de Moorstraat in Broechem stelde componiste Hanne Deneire (41) uit Antwerpen haar muzikale installatie uit mycelium of zwamvlokken voor. Telkens een bezoeker de serre betreedt, weerklinkt de muziek AMI, een compositie voor solo accordeon. In juni verhuist de installatie naar de Sint-Maartenskerk in Kortrijk.

BRON: Kristin Matthyssen – GVA 

Hanne Deneire is klassiek componiste en maakte eerder al speciale composities voor mensen met dementie en baby’s. Om de maatschappelijke impact van haar werk te vergroten, wou ze een muzikaal beeldende installatie maken voor een publieke ruimte. Afgelopen zomer gaf ze training voor Doctors4Doctors in de tuin van dokter Eric Boydens in Broechem. Omdat ze de Droomgaard een inspirerende omgeving vond, stelt ze haar beeldende muzikale installatie nu ook daar tentoon.

Wie de serre betreedt, denkt direct aan sarcofagen. De drie rechtstaande objecten zijn inderdaad een soort doodskisten, uitgevoerd in mycelium met verkapt stro. “Ik werkte samen met de universiteit van Delft om tot dit organisch materiaal te komen. De objecten fungeren ook al eens soort klankkasten. Bij een live performance, als ik met mijn basklarinet voor de holtes van de kisten sta, klinkt mijn instrument naargelang ik sta gedempt, want mycelium wordt ook als isolatiemateriaal gebruikt. Bezoekers kunnen hier ook zonder dat ik live speel binnenkomen. Frank Vermeylen van Very Fine Solutions zorgde ervoor dat de compositie AMI via een sensor geactiveerd wordt. Door de aanwezigheid van de drie objecten, heb je nooit het gevoel dat je hier alleen zit te luisteren.”

Hanne Deneire in actie. 

Hanne Deneire in actie.  — ©  kma

Het mycelium is eigenlijk het netwerk van alle draden van een schimmel. Ze zorgen bijvoorbeeld voor vervoer van voeding onder de grond. De warmte in de serre zorgde voor een onverwacht effect, want op één van de sarcofagen groeien al ‘champignons’. Of de installatie kan smelten als het de komende dagen hard opwarmt? “Nee, er zit ook stro in verwerkt. Die zwammen die nu zichtbaar worden vind ik nog wel een fijn neveneffect, omdat je ziet dat het echt een levende kunstinstallatie is”, zegt Deneire. “Het netwerk van schimmeldraden is van essentieel belang voor het ecosysteem en de afbraak van plantaardig materiaal.”

De textuur van de drie sarcofagen voelt verschillend aan, van babyzacht tot zelfs wat sponzig. Ze zijn twee meter en acht centimeter hoog en veertig centimeter diep. De muzikale mycelium installatie AMI van Hanne Deneire is nog heel mei te bezoeken in De Droomgaard. Op www.hannedeneire.info kan u volgen wanneer ze live performances doet. In juni en september staat de installatie in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk.

De interactie met de Droomgaard vindt de componiste zelf verrijkend. De vogels in de tuin stemmen hun kwetter-frequentie precies af op haar basklarinet en de fruitbomen lijken zacht mee te wiegen.

Origineel artikel met beeldmateriaal. Klik hier  

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord