Klankdomein ’23 belooft opnieuw een fijn Festival weekend van Vlaamse muziek te worden

by Knopskaya

Componist Wilfried Westerlinck (geb. Leuven, 1945) vond dat er te weinig gebeurde voor Vlaamse muziek en wilde met het organiseren van Klankdomein ‘ 22  aantonen dat het ook anders kan. De eerste editie van dit intieme festival was dan ook een succes. Westerlinck maakte er geen geheim van dat hij hoopte op een vervolg, hetgeen inmiddels ook werd bevestigd. We hadden een gesprek met hem over wat we allemaal mogen verwachten in Klankdomein ’23.

De artikels m.b.t. de vorige editie zijn hier te raadplegen.

Wat uit de eerste editie is je het meeste bijgebleven?

  Weet dat dit ganse project voor mij een grote sprong was in het ongewisse: zou een project, zoals ik ‘Klankdomein’ mij voorstelde, wel aantrekkelijk zijn voor de concertganger? Het was  een panorama van composities van Vlaamse componisten. Maar dat viel onverwacht erg goed mee. Juist doordat er diversiteit was van bezetting, componeerstijl, en doordat een 19de eeuws werk werd opgevolgd door een hedendaagse compositie van een jongere componist, werden de werken niet zozeer vergeleken met elkaar, maar elk werk werd beoordeeld op zijn eigen merites en als dusdanig beleefd door de aanwezigen. Men ging als het ware van eiland naar eiland, genietend of zich ergerend. Ik vond dat heel fijn en door die diversiteit op vele vlakken voelde elk concert erg verfrissend, vernieuwend en eigenlijk lichtvoetig aan.

Heb je het gevoel dat het initiatief zal groeien of dient het een intiem gebeuren te blijven?


  Wel, het is bijna een verplichting tegenwoordig om te groeien. Streefdoel van het Festival ‘Klankdomein’  is kennismaking en verruiming van het eigen concertrepertorium, én de aandacht  bij de musici losweken om deze Vlaamse werken op hun repertoire te houden. Groeien is dan meer: ongemerkt impact hebben op het dagelijkse muziekgebeuren. En dat zou mij wel blij maken.
Momenteel gebeuren deze concerten in ruimtes met een beperkte capaciteit. Dat heeft het voordeel dat er bijna automatisch een zekere intimiteit heerst. Dat lijkt me ook correct, want we gaan voor kamermuziek. Die hoort thuis in salons, in kleine concertruimtes, in kapellen of huiskamers: dat heeft een onvervangbare charme. Ik zie me geen concert geven in een grote zaal, waar luitmuziek van Emanuel Adriaenssen  moet weerklinken of een werk voor fluit en harp.
We staan aan het begin van hopelijk een jaarlijks muziekweekend waarbij de Vlaamse componist centraal staat. Uit een bevraging die ik na de concerten deed, kreeg ik vele aanmoedigingen.

Kan je ons inhoudelijk al wat prijsgeven? Waar gaan de accenten liggen?


  Wel, het openingsconcert op vrijdag 13 oktober 2023 zal ditmaal gewijd worden aan een 18de eeuwse componist en vioolvirtuoos, die bij ons veel te weinig bekend is en zijn roots heeft in Antwerpen. Het concert zal verzorgd worden door een ensemble dat zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft.
De twee andere concerten op zaterdag en zondag worden gevuld met muziek uit de romantiek tot deze van vandaag. Er staan ons creaties te wachten van Jan Van Damme en Rudi Tas. Verder blijven we even stilstaan bij een aantal verjaardagen en er zal heel wat jong uitvoerend talent te beluisteren zijn.
Zoals bij de eerste editie zit in het midden van elk concert een lezing. Hier kan ik al twee namen naar voor schuiven die toegezegd hebben: Bart Stouten en Jan Lampo. Ik ben ervan overtuigd dat zij heel fijne en boeiende literaire bijdragen zullen leveren.
Ik denk dat het nu wel duidelijk is: ‘Klankdomein’ is een festival vol goed overwogen ontdekkingen, uitdagingen en muzikale verwondering !

Noteer alvast in je agenda:
Vrijdag 13 oktober 2023 – 20.00u – Schoten
Zaterdag 14 oktober 2023 – 20.00u. – Mortsel
Zondag 15 oktober 2023 – 15.00u – Hoboken.
” Een Festival weekend van Vlaamse Muziek “

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord