Koorona zingt met bijna 300 stemmen dwars doorheen de quarantaine

by Knopskaya
U kent intussen de openingszin van onze jongste artikels al. Ook wij hebben geen andere keuze dan nogmaals in de verf zetten dat we allemaal in bijzondere tijden leven, iets wat we nooit eerder meemaakten. Toch zien we artiesten met de meeste creatieve oplossingen komen in deze moeilijke tijden. Zo ook koorleider Koen Vits, jong en ambitieus om mensen samen te brengen en muziek te beleven, want daar draait in een koor zingen tenslotte om. Hij zag dit voorjaar de activiteiten rond en dus ook opvoeringen van de muziek van E.H. Paul Schollaert die dit jaar zijn tachtigste verjaardag viert wegvallen, maar bleef niet bij de pakken zitten. Een digitaal koor was het resultaat.
De coronacrisis was nog maar goed begonnen, of Vits plaatste een oproep via de sociale media. Zijn inspiratie? Het virtueel koor van Eric Whitacre, die het voordeed met maar liefst 2000 stemmen. Wie zich geroepen voelde kon zich aanmelden bij wat aanvankelijk Koor Kontra Korona werd gedoopt en later Koorona zou gaan heten – want dat bekt veel lekkerder. Vits zag er een uitdaging in om door het verdelen van partituren en laten inzingen van filmpjes een groot koor te vormen, weliswaar een tijdelijk koor met wisselende bijdragen. Koorzang blijft tenslotte draaien om de fysieke beleving van het samen zingen van mensen van vlees en bloed, het samen vieren van muziek. Hij hoopt dan ook dat het fysieke koorleven zich snel kan hernemen waardoor Koorona overbodige luxe wordt, hoe groot de uitdaging ook was.
Het was een beetje zoeken. Vits wilde het enerzijds laagdrempelig houden zodat zoveel mogelijk mensen – amateurs  en professionelen –  konden deelnemen, maar wilde toch een volwaardig eindproduct. Hij moest dus een geschikt werk zoeken en koos daarbij voor  If ye love me van Thomas Tallis (1505-1585), hetgeen hij lachend een koorschlager noemt, gewoon omdat het een volwaardig (liturgisch) stuk is dat snel en met veel zangvreugde onder de knie te krijgen is. Het resultaat werd begin april gelanceerd en was verbazingwekkend. De pers ving het hele project op, cultuurzender Klara deelde met enthousiasme en ook andere projecten van overal ter wereld werden gedeeld via de Facebook-groep Koor Kontra Korona.
Vits voelde zich geroepen voor een tweede project, een uitdaging. Hij ging een stapje verder dan het vierstemmige eerste project. Hij koos daarbij voor Light my Soul van Robert Lucas Pearsell (1795-1856). Zelf zong hij een aantal stemmen in als leidraad voor de deelnemers. Voor de hogere stemmen, kreeg hij de hulp van de jonge dynamische dirigente Eva Vermeren. Er was door de eerste productie al enige ervaring in huis, waardoor er auditieve ezelsbruggetjes konden worden aangebracht om zo de stemmen achteraf beter te kunnen synchroniseren. Het werd een heel digitaal knip- en plakwerk. Bij maar liefst 283 filmpjes en audiobestanden moest alles uniform worden aangepast en dienden er ongelijkheden te worden geknipt.  Koen Vits heeft er technisch heel wat van opgestoken.
Maar toch, hoopt hij snel terug voor een koor te staan en hoopt hij eveneens dat alle zangers en zangeressen die meewerkten spoedig hun eigen koorleden terug kunnen ontmoeten.
U zult er dan toch ook bij zijn?

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord